Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Czw 04 Mar, 2010
oto przepis na pyszniutkie gofry
wychodzą nawet w najtańszych gofrownicach (po 25 zł w marketach - ja taką mam ) i są chrupiące
przepis ten opracował (przez długi czas prób, pomyłek itp) brat mojego Szwagierka
składniki (na ok 10-15 sztuk):
-ok 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- ok. 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 4-5 łyżek mąki (aż będzie wystarczająco gęste)
- 1/3 szklanki maślanki/kefiru
przygotowanie:
masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę
dodawać po jednym jajku ciągle miksując
następnie dodawać na przemian mąkę + proszkiem do pieczenia i maślankę
PS. w zależności czy lubimy słodkie czy nie, ilość cukru ustalamy sami
PS.2 najlepsze gofry są w drugiej -trzeciej partii, wtedy już temp urządzenia jest odpowiednia
PS.3 świeżo po upieczeniu gofry są miękkie, ale po kilku minutkach stają się chrupiące
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Sro 10 Mar, 2010
BABKA WILGOTNA
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu
Cukier i jajka ubić, potem dodać oliwę (po 1 łyżce) i wymieszać. Dodać resztę-wymieszać i włożyć do formy.
Piec ok. 45-50minut w średnio nagrzanym piekarniku (ok.180stopni).
PYSZNA POTRÓJNA BABKA
ciasto jest przepyszne, łatwo się robi i fajnie wygląda:
1. Jajka, margarynę i cukier utrzeć, dodać mąkę, olej, proszek - dobrze wymieszać; rozdzielić na 3 równe części.
2. do jednej dodać suchy mak, do drugiej kakao, trzecia zostaje biała.
3. wlewać do formy keksowej (podłużnej): ciasto z makiem, ciasto z kakao, białe ciasto
Pyszny sernik na herbatnikach
1/2 kg białego sera
4 żółtka
3/4 szkl. cukru
1/2 opakowania masła roślinnego (125 gr)
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu
rodzynki, herbatniki na spód
Masło roślinne ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i ser. Jeżeli czynności wykonujemy blenderem lub w malakserze sera nie mielimy.
Ucieramy wszystko na gładka masę, dodajemy rodzynki obtoczone w mące. Na końcu dodajemy dielikatnie mieszając pianę z białek.
Całość wykładamy na blachę wyłożoną herbatnikami (petit beure, szkolne)
Pieczemy około 45 minut w tempetaturze około 170 stopni.
Smacznego !!!!!!!!
Uwaga !!!!!! Z tej proporcji wychodzi mała blacha na "normalną" biorę wszystkiego dwa razy więcej. Ostatnio piekę ten sernik z sera mielonego w "wiaderkach", ale równie dobry jest z twarogu półtłustego.
Farsz
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonych wiśni albo żurawin
łyżeczka cynamonu
nieco ekstraktu wanilii/może być cukier waniliowy
2 łyżeczki śmietany
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Rozetrzeć masło z białym serem. Dosypać sól i mąkę. Utrzeć na gładką masę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować farsz. Orzechy włoskie wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, posiekać. Posiekać suszone wiśnie, dorzucić do orzechów, dodać cynamon, śmietanę i cukier. Wymieszać. Podzielić ciasto na 6 kawałków. Z jednego utoczyć kulkę. Podsypać stolnicę cukrem pudrem, docisnąć dłonią kulę ciasta i rozwałkować na cienki placek w kształcie koła. Pokroić ciasto na 6 trójkątów. Nałożyć farsz na środek każdego trójkąta. Zwijać rogaliki zaczynając od szerokiego końca do węższego. Można podwinąć rogi. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu, gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
PRZYGOTOWANIE:
-masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
-ucierając dodawać stopniowo jajka na przemian ze zmielonymi orzechami i przyprawami
-mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać razem z rumem do ciasta
-ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, bądź posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
Utrzeć masło z cukrem, żeby powstała jasnożółta, puszysta masa. Dodać jajko i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę
z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać w kilku porcjach, na przemian z mlekiem, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Nadzienie serowe:
225 g kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
Utrzeć ser, aż będzie miękki. Stopniowo dodawać cukier, zdejmując serową masę ze ścianek naczynia, żeby nie pozostały na nich twarde grudki. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłożyć serowe nadzienie na ciasto, które znajduje się w tortownicy i posypać jagodami.
Wymieszać w miseczce cukier, mąkę i cynamon. Wyrobić z masłem, tak żeby kawałki masła połączyły się z sypkimi składnikami. Powstałą kruszonką posypać ciasto z serem i jagodami.
piec ok 1 godz w temp. 175 st.
PS. oczywiście można wykorzystać inne owoce np wiśnie, czy czereśnie
i cynamonu do kruszonki jak ktoś lubi sypnąć dużo więcej
mniam mniam
CIASTO KAKAOWE Z KOKOSEM
Ciasto:
25 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag cukru
25 dag margaryny
5 jajek
4 łyżki śmietany
4 łyżki kakao
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajka, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Posypka:
15 dag kokosu
12 dag cukru
9 dag masła
2-3 łyżki mleka
Masło stopić, dodać resztę składników i wymieszać. Uformować kulki i kłaść na ciasto lekko wciskając. Ja po prostu nakładam łyżeczką.
Piec ok. 50 min.
Najlepszy sernik na świecie
SPÓD CIASTA
- 2 białka ubić z 1/2 szklanki cukru i jedną łyżką wody
- dodać:
2 żółtka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
wszystko ładnie ubić
SER
- 4 białka i 2 całe jajka ubić ze szklanką cukru (oczywiście pierw ubijamy same białka, a po chwili resztę dodajemy)
do tego dodać:
- 1 kg zmielonego sera
- 2 budynie waniliowe
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, bądź na papier do pieczenia dajemy ciasto. Potem delikatnie wylewamy na to masę serową.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Ciasto może nam się wydawać ruchome i trzęsące się, ale tak ma być. Ono później zastyga i mamy najdelikatniejszy sernik pod słońcem.
Piekarnik 180C, 40min-1h, z nawiewem ok. 30 min, Blaszkę wyłożyć folią, to nie trzeba maziać masłem i sypać bułką tartą lub mąką.
Obieramy jabłka i kroimy na kawałeczki, zasypujemy szklanką cukru, odstawiamy na ok. 1h, aż jabłka puszczą sok.
(jeśli jabłka są mało soczyste, to wtedy używamy 3/4 szkl oliwy lub oleju)
Dodajemy bakalie: rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy, migdały, słonecznik, dynię
i mieszamy drewnianą łyżką - każdy wkłada, to co lubi.
Dodajemy 4 jaja, mieszamy.
W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy zestaw z jabłkami, mieszamy.
Wykładamy na blachę, wciskamy kawałki czekolady (jeśli ktoś chce) i pieczemy. Skórka powinna być brązowa, a ciasto powinno odstawać od brzegów. Dla pewności można sprawdzić patyczkiem / wykałaczką.
Brak pomysłu na obiad
Zaczynamy od włączenia piekarnika po przyjściu do domu.
filet z kurczaka - (nawet dwa podwójne) ja zrobiłam z jednego
mały kubeczek śmietanki kremówki - ważne, żeby była słodka
zupa cebulowa knorra (taka normalna nie gorący kubek)
i teraz:
filet z kurczaka kroimy na plastry, posypujemy ale nie za dużo jakąś przyprawą np. do grilla - ja posypałam jarzynką z suszonymi pomidorami
fileciki układamy w naczyniu żaroodpornym.
do jakiegoś kubeczka wlewamy kremówkę dosypujemy zupe cebulowa i dolewamy troche wody - jakieś dwie trzy łyżki - bełtamy (zamiast wody można użyć szklankę białego wina )
tym sosem zalewamy kurczaka i do piekarnika 180C na pół godziny
Podajemy z ryżem, który gotuje się w tym samym czasie. A my możemy zrobić jeszcze surówkę, np. z cykorii.
2 cykorie
1 lyżeczka cukru
trochę śmietany
cykorie kroimy wzdłuż, wyjmujemy gorzki rdzeń, kroimy na kawałki w poprzek. Śmietanę mieszamy z cukrem, zalewamy tym cykorie. Na chwilę do lodówki.
Włączamy piekarnik.
Na stolnicę wykładamy cukier, mąkę, masło wyjęte z lodóki. Zostawiamy na chwilę.
Obieramy jabłka i przy pomocy krajalnicy do jabłek dzielimy na cząstki. Te kroimy byle jak na formę, wyrównujemy reką na płasko. Posypujemy cynamonem.
Nożem siekamy drobniutko masło z mąką i cukrem, zagniatamy kruszonkę. Przysypujemy nią jabłka i całość do piekarnika. Kruszonka powinna mieć złotobrązowy kolor.
Najlepsze jabłka to szara reneta lub boskop, ale jak nie ma, to bierzemy co jest pod ręką.
Ostatnio zmieniony przez kinga Wto 15 Mar, 2011, w caoci zmieniany 2 razy
Z rodzinnego domu wyniosłam tradycyjne śniadaniowe, wielkanocne danie. Jest to najlepsza potrawa na świecie, choć szczerze nie spotkałam się, aby w domach moich znajomych taką potrawę robiono.
Potrawa wielkanocna:
-kroimy na plasterki różne rodzaje szynki i innych wędlin i podsmażamy na tłuszczu np. w brytfannie lub dużej patelni
-dodajemy pokrojone w plasterki jajko wcześniej ugotowane na twardo
- następnie dodajemy świeżo starty na drobno chrzan
- doprawiamy solą i pieprzem wg uznania
W tej potrawie koniecznie musimy wkroić poświęcone jajeczko i wędlinkę, a podajemy z drożdżową babką Dzieci uwielbiają do tego cacao
Potrawa naprawdę godna polecenia, a syta, że hej
Ostatnio zmieniony przez pasiflora Wto 23 Mar, 2010, w caoci zmieniany 1 raz
Status: Endo x 1
Wiek: 50 Doczya: 13 Pa 2009 Posty: 210
Wysany: Wto 23 Mar, 2010
pasiflora napisa/a:
Z rodzinnego domu wyniosłam tradycyjne śniadaniowe, wielkanocne danie. Jest to najlepsza potrawa na świecie
W domu moich Teściów jest. Nazywa się "mieszanka". Ostatnio nawet pytałam Teściową, jak się tą potrawę robi. Uwielbiem ją, ale jest stosunkowo droga:
Ok 2 kg karkówki (po upieczeniu schudnie),
15-20 jajek na twardo
1/2 kg jałowcowej (kiełbasy)
chrzan (świeży mój teściu trze a teściowa wpycha to w słoik zalewając octem)
pieprz
sól
ocet
Wszystkie składniki "stałe" pokroić w kostkę, sowicie posmarować tym chrzanem....a jak jajka "przeżrą", pokropić octem raz jeszcze...podać i zjeść, bo smakuje wyśmienicie
I mam pytanie co do przygotowania tej potrawy. Czy ten chrzan to się dodaje podczas jedzenia czy dodaje na czas smażenia? Bo rozumiem, że te mięsa się smaży, tak? A jajka? Kiedy?
Pasifloro, przyjdź i rozwiej wątpliwości.
Chrzan dodajemy pod koniec smażenia i jajka również i wszystko jeszcze razem dusimy z 5 min Palce lizać
Status: Endo x 1
Wiek: 50 Doczya: 13 Pa 2009 Posty: 210
Wysany: Wto 30 Mar, 2010
Moja teściowa robi to tak (zapytałam :
najpierw piecze karkówkę (przyprawioną w ulubiony dla każdego sposób, ale bez przesady, żeby smak nie był dominujący w potrawie). Trze chrzan (można użyć gotowca ze sklepu). Gotuje jajka. Do tego chrzany dolewa nieco octu i odstawia na kilka godzin do lodówki.
Upieczoną karkówkę kroi w dosyć gruba kostkę, jajka kroi nieregularnie (na mniej więcej 8-10 części- byle jak), a jałowcową w połplasterki. Pokrojone składniki hop do michy. Dodać do tego ten chrzan z octem, musi go być sporo. Sól, pieprz, ewentualnie ocet do smaku. Ja to bardzo lubię, coś jak sałatka, ale super, bo jemy ją tylko raz w roku, więc każdy czeka
Przygotowanie:
Odlać pół szklanki mleka.
Do reszty wsypać 1 paczkę wiórek, wymieszać i ugotować.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z odlanym mlekiem, dodać cukier waniliowy i 1,5 szklanki cukru. Razem dokładnie wymieszać i dodać do reszty mleka. CAŁY CZAS DOKŁADNIE MIESZAĆ
Powstałą masę (budyń) wystudzić.
Utrzeć margarynę dodając po łyżce powstałego i ostudzonego wcześniej budyniu. Można dodać olejek migdałowy.
Ułożyć na blaszce warstwę krakersów, posmarować masą; potem znów krakersy i masa.
Na suchej patelni podpiec, lekko uprażyć drugą paczkę wiórek. Ostudzić je i posypać ciasto.
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Pi 02 Kwi, 2010
i kolejny przepis na prośbę Pasiflory
Mazurek z płatków owsianych
Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g posiekanych orzechów bądź migdałów (ja w tym roku robię właśnie z nimi)
- 4 jajka
- 250 g cukru (można mniej)
- 50 g masła orzechowego
- 1 pomarańcza
- do dekoracji: kandyzowane owoce
Przygotowanie:
Masa kajmakowa: puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka z wodą tak, aby była cały czas zakryta i gotować na wolnym ogniu 2-3 godziny. Ostudzić.
Płatki uprażyć na suchej patelni razem z posiekanymi orzechami/ migdałami cały czas mieszając. Prażyć aż się zarumienią. Odstawić do ostudzenia.
Dokładnie utrzeć żółtka z cukrem i masłem orzechowym; dodawać po trochę startą skórkę pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Masa powinna być jednolita i puszysta. Do utartej masy dodać płatki owsiane z orzechami/ migdałami.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (bądź wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). Można posypać płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć na przygotowaną blachę. Super grubość to ok 3 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor; ok 30 minut wychodzi.
Wyjąć ostudzić. Zimne ciasto posmarować masa kajmakową, ozdobić kandyzowanymi owocami, odstawić do zastygnięcia.
oto przepis na pyszniutkie gofry
wychodzą nawet w najtańszych gofrownicach (po 25 zł w marketach - ja taką mam ) i są chrupiące
przepis ten opracował (przez długi czas prób, pomyłek itp) brat mojego Szwagierka
składniki (na ok 10-15 sztuk):
-ok 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- ok. 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 4-5 łyżek mąki (aż będzie wystarczająco gęste)
- 1/3 szklanki maślanki/kefiru
przygotowanie:
masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę
dodawać po jednym jajku ciągle miksując
następnie dodawać na przemian mąkę + proszkiem do pieczenia i maślankę
PS. w zależności czy lubimy słodkie czy nie, ilość cukru ustalamy sami
PS.2 najlepsze gofry są w drugiej -trzeciej partii, wtedy już temp urządzenia jest odpowiednia
PS.3 świeżo po upieczeniu gofry są miękkie, ale po kilku minutkach stają się chrupiące
SMACZNEGO
Dzisiaj robiłam według przepisu, gofry wyszły przepyszne! Dziękuję!
_________________ Starość we wszystko wierzy. Wiek średni we wszystko wątpi. Młodość wszystko wie.
— Oscar Wilde
Smalec,którym częstowałem gości nad zalewem to nic specjalnego:
1 część boczku wędzonego
1 część chudego/?/ podgardla
całość przekręcić przez maszynkę do mięsa z grubą siatką ,smażyć wolno /do miękkości boczku,co trwa ok.2godzin/.Pod koniec dodać pokrojone w kostkę: cebulę,czosnek,jabłko.Na sam koniec dodać majeranku wedle uznania.SMACZNEGO!