Status: Artroskopia x 2
Wysany: Sro 29 Sty, 2025
W wiekszosci powodem FAI jest najczesciej dysbalans tkanek miekkich okalajacych staw, od wiezadel, torby, do miesni włacznie. On powoduje lub jest powodowany przez zle wzorce ruchowe ktore z czasem wypedzaja ten układ z rownowagi i dazy to do coraz wiekszych dysproporcji. To z kolei powoduje duze napoecia i siły scinajace w stawie ktory reaguje na to rozrostem tkanki kostnej zgodnie z kierunkiem sil wystepujacych. To trwa dlugo a najmocniejszy etap tego rozwoju jest w wieku dorastania choc tak naprawde to dzieje sie przez cale zycie z roznym nasileniem. Ostatecznie mamy fai, ktore wymaga resekcji. Ale ta resekcja nie eliminuje przyczyny pierwotnej.
Status: Przed
Doczy: 25 Sty 2025 Posty: 16 Skd: Warszawa
Wysany: Czw 30 Sty, 2025
Painmaker napisa/a:
Aiden7 napisa/a:
Ja sobie bardzo chwalę wizyty u Karoliny Talangi w WWA. Sporo rzeczy mi się wyprostowało w ostatnich miesiącach w kontekście tego co mogę bez bólu. Dbaj o nogi i będzie dobrze. Bieganie nie jest złe jak już doprowadzisz mięśnie do odpowiedniego stanu.
Na razie walczę z bólem w miejscu rekonstrukcji obrąbka, pogorszyło się niedawno znacznie, ale obecnie jest znowu lepiej, w rezonansie wszystko ok, dr twierdzi, że jeszcze do 2 lat może boleć i żeby uzbroić się w cierpliwość, bo na zdjęciach wszystko w porządku. Zauważyłem też, że rozciąganie, które do tej pory robiłem bardziej mi szkodzi niż pomaga, więc tego zaniechałem. Super, że Ci się poprawiło i dzięki za kontakt do Karoliny, w razie większej awarii może się przydać
Jak się czujesz Painmaker? Czy już powróciłeś do sprawności w obu biodrach ? Brak bóli i zwiększyły się zakresu ruchów w jakiś kierunkach ?