Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 04 Lip, 2011
Endoproteza
maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna
Wysany: Nie 07 Cze, 2015   

Noga jest cięzka i takie jest uczucie poniewaz w czasie operacji była ingerencja w mięśnie jak i tez gdy lezałaś pewnie operowana noga była w bezruchu a teraz chodziś wstajes i czujesz jakby noga wazyła 100kg tak było i umnie .Super ze pracujes z fizjoterapeutom bo to jest teraz wszkazane tak jak i rehabilitacja myśle ze wraz z wypiszem dostałas skierowanie .Co do obciązania to pewnie narazie nie poniewaz są to pierwsze dni tydzien po zabiegu w większości oszczędza się operowaną noge do trzech miesięcy .Co do róznicy długości i ułozenia miednicy to o tym muszis porozmawiać z fizjoterapeutom rehabilitantem jak i lekarzem prowadzącym lub operatorem .pozdrawiam

ps Reniaczek napiszała w historii Esci nie raz widziałem jak moderator czy administrator przenosił temat do odpowiedniego działu myśle ze Reniaczkowi pomozecie np załozyćjej historie lub przenieść wpiszy do innego działu

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

Miałam tak samo czyli wrażenie dłuższej nogi po operacji. Równiez wrażenie jakby noga ważyła co najmniej 100 kg po operacji była też spuchnięta w trakcie chodzenia uciekała mi też przez jakiś czas stopa. Te objawy są na tym etapie normalne.

Reniaczek 
Renia
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 15 Lut 2014
Skd: Pleszew

Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie. Ciężko będzie ,ale muszę się jakoś pozbierać.Pozdrawiam cieplutko:)

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Tak samo i umnie albo była spuchnięta albo puchła po np 30 min chodzeniu spacerowaniu musiałem posiedzieć lub polezeć z minimum 2 godziny pomogła na to rehabilitacja na oddziale ośrodka reh....

Dorcia77 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 19 Lis 2015
Skd: Kępno
Wysany: Czw 19 Lis, 2015   

Witam. Jestem miesiąc po endo prawego stawu biodrowego, (za około pół roku drugie), do kontrolnej wizyty zostały mi 4 tygodnie, nie mam żadnej rehabilitacji , już po 10-ciu dniach pobytu w domu a 16 po operacji wybrałam się sama do szpitala na zdjęcie szwów z dwoma kulami nawet sprawnie mi to poszło. Nie potrafię spać na wznak , w domu kładłam się czasem w nocy na nieoperowaną nogę z poduszką między kolanami, żeby choć na chwilę zasnąć, nie wiem czy nie za szybko :-| , niedawno odstawiłam drugą kulę , bo nieporęcznie z torebką, parasolem i dwoma kulami. Rana po operacji zagoiła się szybko tylko zastanawia mnie częściowy brak czucia w okolicach rany i od wczoraj mam (ciężko to nazwać bólem) uczucie odrętwienia , boję się że za bardzo eksploatuję tę operowaną nogę, dopiero co się cieszyłam że bólu niema, nie biorę żadnych tabletek, skończyłam już przeciwzakrzepowe . Nie potrafię siedzieć i nic nie robić , w szpitalu kazali tylko ćwiczyć podnoszenie nogi i chodzić, może ktoś coś poradzi, mam wrażenie jakby grubszej trochę nogi koło rany, jestem szczupła więc to idzie zauważyć.

Sylwia22 
Popularus Bioderkus

Doczya: 23 Lip 2015
Skd: Jabłonna
Wysany: Czw 19 Lis, 2015   

Dorcia77, witaj, jeżeli chodzi o mnie to za wcześnie odstawilas kule to po pierwsze, po drugie nie zalecane odstawiac jedna lepiej chodzic o dwóch i odstawic obie w dobrym dla nogi czasie, jezeli chodzi o okolice blizny mam podobnie chociaz u mnie wiecej czasu minelo, ale tak czasem bywa po operacji. Zgłoś sie na rehabilitację poniewaz samej ciezko bedzie ci dojsc do siebie jezeli ci na dobrym efekcie, brak ćwiczeń nie jest dobre wiem cos o tym poniewaz zaczelam rechabilitacje po miesiącu od operacji i teraz mam taki skutek ze mięśnie sa słabe i kiwa mnie na operowana noge jak by byl nie dowlad jakis a w styczniu czeka mnie druga... pozdrawiam

crust 
Bioderkus!!!

Doczy: 17 Sty 2015
Skd: 05-500
Wysany: Pi 20 Lis, 2015   

Dorcia77, poluzuj odrobinę, piszesz że zaraz drugie a biegasz bez kul, fajnie że masz siłę ale czy jesteś pewna tego co robisz ?

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Dorcia wzuć na luz ja rozumie Cie doskonale bo 2 miesiące byłem w bezruchu po wypadku do tego 6 mieś o kulach a po endoprotezie byłem miesiąc w łózku szpitalnym i 4 o kulach . Moje życie przed i po (wypadu) było i jest w ciągłym ruchu od rana do wieczora tak ze rozumie Ciebie doszkonale ale i ty zrozum ze aby wszystko się dobrze zagoiło to musisz 3 miesiące o kulach chyba ze lekarz zezwoli wcześniej .Co do grubszej nogi to pewnie opuchlizna lub rana się goi a ma się pewnie co goić bo nie tylko skóra była przecinana ale i tkanki w środku .Pozdrawiam życze zdrowia jak i też cierpliwości...

Reniaczek 
Renia
Popularus Bioderkus

Dorcia77 chyba jednak za wcześnie odrzuciłaś kule.Powinnaś skonsultować się najpierw z dobrym rehabilitantem, który oceniłby stan Twoich mięśni. Ja jestem pół roku po operacji,a o kulach chodziłam 4 miesiące. Pewnie chodziłabym jeszcze dłużej,ale rehabilitant zezwolił mi je odstawić. Nie chodziłam o jednej , po prostu od razu odstawiłam obie.Do dziś codziennie ćwiczę i nadal będę bez przerwy pewnie już do końca życia:):) Ale...to owocuje lepszym zdrowiem i sylwetką.Pozdrawiam.

Dorcia77 
Mikrus Bioderkus

Sylwia22, crust, maaly-22, Reniaczek, :-) dzięki bardzo za odpowiedzi, faktycznie macie rację , tylko dziwi mnie to że jak pytałam w szpitalu o to kiedy zacząć rehabilitację to nie dostałam konkretnej odpowiedzi, ale raczej muszę poszukać jakiegoś speca w tej dziedzinie. Trochę się przestraszyłam. Jeszcze raz dzięki pozdrawiam.

crust 
Bioderkus!!!

Doczy: 17 Sty 2015
Skd: 05-500

W szpitalu składają, nie wymagaj więcej..;)
Masz nas (forum), masz siebie ( co czujesz, co myślisz), pytaj/szukaj.

Reniaczek 
Renia
Popularus Bioderkus

Dorcia77 nie martw się, napewno wszystko będzie oki:):)

Dorcia77 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Sob 19 Gru, 2015   

Cześć, minął kolejny miesiąc jestem po kontroli u ortopedy i jest ok, dwa razy w tygodniu przychodzi rehabilitant i próbujemy te moje przykurcze rozprostować, (nie pisałam wcześniej że mam takie około 5-cio letnie przykurcze ), domysł tylko bo niewiem od kiedy zaczęły mi się "psuć" biodra, żaden lekarz nie potrafi określić co jest przyczyną, po samym zdjęciu każdy myśli że mam koło 60 lat. Złożyłam papiery do szpitala rehabilitacyjnego i czekam na kolejną operację. Pozdrawiam

pablo1971 
pablo1971
Popularus Bioderkus

Doczy: 15 Maj 2015
Skd: warszawa
Wysany: Sro 13 Kwi, 2016   

Mam problem że po operacji stawu biodrowego wszystko było ok tylko od 2 tygodni zaczyna pobolewać mnie kolano w nodze operowanej może to brak rehabilitacji już pracuję to i nie mam czasu tyle na rehabilitacje ..jestem zapisany na wizytę ale to dopiero za m-c ..przed operacją bolało mnie kolano ale to miało być od biodra ..pozdrawiam :-(

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Czw 14 Kwi, 2016   

pablo1971, przypuszczalnie masz rację i jest to od braku rehabilitacji. Poszukaj może w innym rejonie rehabilitanta?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: