Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Szczepienie WZW B
aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź
Wysany: Sob 17 Lip, 2010   

czy wiecie które szczepienie jest lepsze: to w "zwykłym" terminie czy przyśpieszone? nie wiem,kiedy będę miała operację,więc zastanawiam się, którą opcję wybrać. zapomniałam się spytać się lekarza. nie wiem czy rodzinny będzie się w tych sprawach orientował. może uda mi się dodzwonić do operatora to się spytam,ale Wy macie większe doświadczenie ode mnie w tych sprawach,to może mi podpowiecie :)

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań

pewnie cały normalny zestaw szczepień, jest lepsze, ale jak te szczepienia w trybie przyspieszonym nie dawały by gwarancji ochrony, to by ich nie proponowali. Jeżeli masz czas to proponuje tryb normalnego szczepienia ;-)

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź

dzięki Jowi, też sobie tak myślałam,że chyba wybiorę "standard". będę próbowała dzwonić do operatora,żeby się spytać dokładnie o to szczepienie, bo po wizycie byłam trochę załamana i zapomniałam o to się spytać...

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań

Bardzo słuszne posunięcie, zapytać lekarza nie zaszkodzi :-)

ewabe 
powrót po latach

Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczya: 13 Sty 2010
Skd: Kraków
Wysany: Pon 19 Lip, 2010   

aga.t., "standardowy" zestaw jest lepszy, ponieważ organizm ma czas wytworzyć przeciwciała. Tryb przyspieszony to taka "dawka uderzeniowa" dla organizmu, niemniej jednak również zapewnia pewien stopień ochorny. Jest to opisane na ulotkach szczepionek :)

A ja od nie wiadomo kiedy jestem nosicielem HBS i teraz się zastanawiam, czy zaświadczenie z poradni wystarczy - bo zgodnie z procedurami powinnam się zaszczepić, tylko po co?

Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010
Skd: Wielkopolska
Wysany: Sro 29 Wrz, 2010   

Ważne dla wszystkich przed planowanymi zabiegami.
Zadbaj o zdrowie – zaszczep się! XXI edycja akcji „Żółty Tydzień” już we wrześniu Nie zapomnij o ostatniej dawce szczepionki27 września rusza XXI edycja akcji „Żółty Tydzień” adresowanej do wszystkich zainteresowanych profilaktyką wirusowego zapalenia wątroby typu A i B.
Od 27 września do 8 października do punktów szczepień powinny zgłosić się osoby, które rozpoczęły cykl szczepień w marcu br. To również okazja i dobry moment do przyjęcia pierwszej dawki, dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć cykl szczepień. Adresy punktów szczepień biorących udział w akcji można znaleźć na stronach www.zoltytydzien.pl i www.szczepienia.pl.

Nie zapomnij o ostatniej dawce

Ideą „Żółtego Tygodnia” jest uświadamianie zagrożeń zdrowotnych związanych z wirusowym zapaleniem wątroby typu A i typu B oraz popularyzacja szczepień ochronnych.

W okresie od 27 września do 8 października punkty szczepień będą prowadziły działania w ramach XXI edycji akcji „Żółty Tydzień”. W czasie jej trwania będzie można skorzystać z możliwości zaszczepienia się przeciw WZW typu A i WZW typu B w korzystnej cenie. Dokładne ceny szczepień i czas trwania akcji są ustalane indywidualnie przez punkty szczepień, ale koszt powinien być niższy niż standardowo. Adresy punktów szczepień uczestniczących w akcji można znaleźć na stronach www.zoltytydzien.pl i www.szczepienia.pl

Warto skontaktować się wcześniej z wybranym punktem i umówić się na wizytę.

Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 29 Wrz, 2010, w caoci zmieniany 1 raz  

lediberg 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 06 Kwi 2010
Skd: Wrocław
Wysany: Sro 29 Gru, 2010   

Tak się zastanawiam...pozwólcie że tu na "głos":)
Miałam w swoim życiu dużo operacji i tych poważnych i mniej (ostatni zabieg 2,5 roku temu przy stracie maleństwa...niestety nie donosiłam ciąży:( )
I nigdy nie byłam szczepiona na WZW i zastanawiam się co teraz?
Zrobić test?Pielęgniarka na kolejne badanie krwi ma przyjść na początku stycznia...poprosić aby też zrobili test...jak myślicie?
Wiem , że ważne , że nie ryzykować itd z tego sobie zdaję sprawę...

Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010

lediberg napisa/a:

To bardzo dziwne. Ja pierwszą operację miałam ponad 10 lat temu i warunkiem przyjęcia na oddział było posiadanie dwóch dawek szczepionki WZW. Wyjątek tylko sytuacje nagłe - ratujące życie.

lediberg 
Popularus Bioderkus

Grazyna1950 napisa/a:
lediberg napisa/a:

To bardzo dziwne. Ja pierwszą operację miałam ponad 10 lat temu i warunkiem przyjęcia na oddział było posiadanie dwóch dawek szczepionki WZW. Wyjątek tylko sytuacje nagłe - ratujące życie.

Więc właśnie ja też się dziwię co prawda ostatni zabieg był ratującym życie...cesarkę miałam 12 lat temu
Więcej grzechów nie pamiętam w przeciągu tych 12 lat;-)
Wiadomo w styczniu będzie 17 lat jak mam endo w między czasie była jeszcze jedna cesarka jeszcze wcześniej tak zwane "blaszki" wyrostek w sumie 9 operacji i zabiegów...

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Wrz 2009
Skd: łódzkie

lediberg, ja też tak miałam, aż do tego roku, kiedy się zdziwiono, jak to możliwe, że mimo kilku operacji i dwóch cesarek nie byłam szczepiona.
Ponieważ miałam mieć szybko operację, zaszczepiłam się Engerixem w schemacie skróconym. Wtedy 3 dawki dają w ciągu ok miesiąca. To jest trochę droższe niż w wersji klasycznej.

lediberg 
Popularus Bioderkus

Alicja,
Uff to dobrze że jest taka szybka szczeponka.Dziękuję za info :-D

Mam jeszcze pytanie dotyczące zębów...czy jest już taki wątek?
Szukałam ale może coś przeoczyłam.

Natalka22 
Popularus Bioderkus

Doczya: 29 Sie 2012
Skd: mazury
Wysany: Sro 29 Sie, 2012   

właśnie szczepienie na WZW
mojej mamie lekarz rdzinny powiedział, że wcale nie musi miec akiego szczepienia, zwalił me z nóg tym stwierdzeniem
ciekawe co powiedzą mamie na oddziale

ja musiałam do usunięcia głupiej gradówki zrobić szczepianie a ten gada, że do tak powazej operacji wcale nie potrzeba :shock:

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Sro 29 Sie, 2012   

Poczytaj sobie TUTAJ
:)

Natalka22 
Popularus Bioderkus

Doczya: 29 Sie 2012
Skd: mazury
Wysany: Czw 30 Sie, 2012   

poczytałam i doskonale to wszytko rozumiem, ale moja mami nie bardzo i choćbym jej tłumaczyła, ja krowie na rowie za przeproszeniem, to przecież mi mow, że chyba lekarz wie co mówi ( w co ja wątpię)
a o tej przyspieszonej nie słyszałam, ale teraz za bardzo nie wiem czy mamie zdążyłaby zadziałać ta szczepionka
bo to wtedy też tylko te 2 dawki wystarczą? bo w sumie późno do 12 września , ale chyba te po 21 dniah też musi być tak? czy jak? zamotałam się :roll:
idę już spać, bp za duż kombiuje :]

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Wysany: Czw 30 Sie, 2012   

zadziała spokojnie ale dwie dawki to maksimum podczas przygotowania do zabiegu ostatnią trzecią możesz wziąć już po w przychodni po zaszczepieniu dostajesz kartkę z datami szczepienia i jeśli nie ma 3 dawki wpisywane jest kiedy masz przyjąć tą ostatnią. Nie wiem co za lekarz Ci powiedział że nie musisz w szpitalach jest to wymane niech ten lekarz się porządnie w głowę walnie co Ci powiedział że nie musisz to mu wszystkie klepki na miejsce powracają bo chyba mu się oblużowały w zawiasach :-/

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: