Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
STOPA - jej ustawienie podczas chodu
Renata 
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 19 Sty 2010
Skd: Grodzisk Maz.
Wysany: Czw 13 Sty, 2011   

Ja mam halluxy :-( , "odziedziczyłam" je po mamie.

Libra 

Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 13 Pa 2009

Piotrek....ja tez mam niewielkie halluxy, ale to raczej po tatusiu ;-) , u niego w rodzinie to norma, wszyscy mają.
Mam tez to, o czym chyba wspominała Kinga- w pozycji leżącej stopa w nodze z endo ucieka mi do środka, po prostu sobie wisi, prawie że się kładzie. Mój mąż nie może na to patrzyć, bo mysli, że mnie to boli :-) . Druga stopa tez mi ucieka do środka przy leżeniu, ale jakoś tak mniej.

Gdy byłam małolatą mój ortopeda powiedziała kiedyś do mnie "Agniecha, ty masz krzywe kolana". Pamiętam, że sie wtedy na niego obraziłam i odburknęłam, że "sam ma pan krzywe kolana", ale dziś jak patrzę w lustro, to faktycznie są szpotawe ;-)

Piotrek Medic 
FIZJOTERAPEUTA
Popularus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 30 Wrz 2009
Skd: Warszawa

No proszę, czyli potoczne stwierdzenie, które krąży w tzw ,,świecie internetowym" że większych problemów ze stopami bioderkowcy nie mają jest jak sądziłem i zaobserwowałem błędem. Odnośnie tych halluxów, że to rodzinne itp to bym był osobiście ,,ostrożny" w stwierdzaniu tego, że jest to genetyczne. Oczywiście praktycznie każdą chorobę można podciągnąć pod genetykę jednak sądzę, że trzeba na początku mechanikę przebadać i wykluczyc struktury mechaniczne- chód itp i wowczas ewentualnie doszukiwać się przyczyn.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Piotrek Medic, ja mam spore kłopoty ze stopą niestety i różne bolesne punkty na niej Co można zaradzić na to?

Piotrek Medic 
FIZJOTERAPEUTA
Popularus Bioderkus

pasiflora napisa/a:
Piotrek Medic, ja mam spore kłopoty ze stopą niestety i różne bolesne punkty na niej Co można zaradzić na to?

Pytanie teraz jak bardzo te ,,bolesne punkty" wpływają na Twój chód. Generalnie najprostszym rozwiązaniem ,,może nie 100%" jest masaż stopy, jednak taki masaż który będzie się opierał na prawach tensegracji. To taki nowoczesny trend w rehabilitacji i masażu. Jako pierwszy słowo to zdefiniował Fuller a do medycyny wprowadził człowiek o nazwisku Ingber. Najprostszym językiem tensegracja to współdziałanie wielu struktur, członów na siebie w taki sposób, ze zaburzenie jednego członu wywołuje zmiany lub też zaburzenia w członach odległych, mówiąc językiem bardzo obrazowym. Stopa akurat bym powiedział jest jednym z głównych ogniw tensegracji, gdyż wystarczy najmniejsza zmiana w jej obrębie a odrazu leci kolano , biodro czy też kręgosłup. Masaż w oparciu o prawa tensegracji powinien wówczas być przeprowadzony uwzględniając aktualny stan mechaniki stawów stopy, kolana biodra oraz uwaga obręczy barkowej. Doszkolony masażysta czy też terapeuta będzie wiedział o co chodzi. Sam masaż nie zaradzi, gdyż trzeba wykryć czy to co jest na stopie , to jest wynikiem zmian w samej stopie czy zmian powyżej i dopiero później w oparciu o to niwelować skutki kierunkując działanie tak naprawdę na PRZYCZYNIE powstania.

maszcza 

Mikrus Bioderkus

Status: Artroskopia + Endo
Doczya: 11 Lut 2010
Skd: Katowice
Wysany: Sob 12 Mar, 2011   

Witam, jestem po dwóch artroskopiach kolana prawego i od sierpnia 2010 mam w prawym biodrze endo. Mam problem z chodzeniem bo stopa ucieka mi na zewnątrz - chodzę jak Charlie Chaplin - natomiast kolano w tej nodze wygina się do środka. Ostatnio zauważyłam ze krzywię buty do środka. Wszyscy mi mówią ze to wina słabych mięsni ćwiczę ale jakoś nie widzę poprawy.

Piotrek Medic 
FIZJOTERAPEUTA
Popularus Bioderkus

Wysany: Sob 12 Mar, 2011   

Witaj,
Piszesz, że ćwiczysz, mam kilka pytań:

1. Jakie ćwiczenia wykonujesz?
2. Czy ćwiczenia, które wykonujesz uzgodniłeś ze swoim terapeutą, czy raczej sam starasz się zwiększyć siłę mięśni?

Stwierdzenie, że to wina zbyt słabych mięśni jest zbyt ogólne, gdyż opisuje de facto OBJAW a nie przyczynę SŁABYCH MIĘŚNI.

Powód uciekania kolana czy też stopy ma wiele , naprawdę wiele przyczyn. Samo ćwiczenie mięśni- na siłę i wielkość ( masę) niestety nie jest w moich oczach dobrą terapią- gdyż nie uwzględnia to tzw. timingu mięśniowego- skoordynowanej pracy agonistów, antagonistów ( i tu nie chodzi tylko o czas ich załączania ale również rodzaj skurczu w jakim to mięsień robi). To można zrobić JEDYNIE pod okiem i kontrolą terapeuty, który zbada aktualny stan funkcjonalny, stan strukturalny danego regionu ciała, odniesie to do struktur pozostałych i podejmie odpowiednia terapię.

Jak widzisz ukazałem zaledwie ułamek tego przez co może być spowodowany Twój problem, jednak niestety jedyną, rozsądną radą jaką mogę Ci udzielić jest: UDAJ SIĘ DO TERAPEUTY.

Trzymam kciuki i pozdrawiam,
Piotrek Medic

Aska 
Mikrus Bioderkus

Status: Zdrowy szczęściarz
Doczya: 05 Lut 2012
Skd: wieliczka
Wysany: Nie 05 Lut, 2012   

nikogo nie było jeszcze w tym roku :)
Pytanie do pana Piotra
Jak kończyłam studia pojawiły mi się halluxy. Poszłam na konsultację do lekarza który to operuje i powiedział że jestem za młoda na zabieg bo one i tak wrócą więc jak mi nie przeszkadzają w codziennym życiu to żeby się zgłosić za lat 20 ;) teraz mam lat 30, 10mcy temu urodziłam córkę i czuję że coś jest nie tak...ale nie ze stopami tylko z biodrem i lewą nogą bo czasem mnie bolą i np po dłuższy siedzeniu nie mogę stanąć na nią (jak bym zakulała w tym momencie) rodzina i koleżanka (która się trochę bardziej orientuję w rehabilitacji) wysyłają mnie do chirurga co troszkę mnie martwi i przeraża ;( a ja myślę że może to od tych właśnie halluxów (ciąża
+ waga która jeszcze nie powróciła do normalności) ? co pan na to? co mi pan radzi?

Piotrek Medic 
FIZJOTERAPEUTA
Popularus Bioderkus

Wysany: Nie 05 Lut, 2012   

Witam Pani Asiu. Na odleglosc wiele nie wspomoge ale .. po ciazy i w jej trakcie cialo kobiety zmienia sie. O ile miala Pani wczesniej problemy ze stopami nalezaloby ten temat dokladnie przeanalizowac: zbadac ustawienie miednicy w gledem kregosluba oraz jej statyke, ustawienie podudzia wzgledem uda, uda wzgledrm miednicy i cala mase innych rzeczy. Bol o ktorym Pani pisze moze swiadczyc o wielu roznych przyczynach i jedynie analiza skladowych o ktorych pisalem, zbadanie calego ciala osiowosci konczyn, kregoslupa, stanu napiecia pasm miesniowo powieziowych a takze okreslenie stanu funkcjonalbego konczyn i ciala moze dac odpowiedz na Pani pytanie. Przyczyn halluxow jest wiele a tego co co sie przeznie dzieje jeszcze wiecej. Zadalbym sobie jako potencjalnemu terapeucie pytanie czy hallux jest teraz problemem wiodacym czy raczej objawem czegos innego?

Moja rada taka: prosze udac sie do fizjoterapeuty ktpry zbadamiednice, kregoslup, konczyny, stan miesni i powiezi oraz o ceni chod i na tej podstawie okresli cele i mozliwosci terapii. Co do tego czy halluxy wracaja itp nie bede sie wypowiadal w krotkim poscie gdyz nalezaloby przedstawic szczegolowa analize tego dlaczeg moga wrocic itp. byc moze napisze taki art.

Szczarze polecam wizyte u fizjoterapeuty ktory oceni to utykanie. Sa oczywiscie stadia halluxow gdzie operacja jest KONIECZNOSCIA z akcentem na slowo koniecznosc. Pytanie tez co przez te 20 lat bylo ze stopami robione, czy widzial je fizjoterapeuta, czy byla rehabilitacja jesli tak to jaka, czy pieresze halluxy pojawily sie w wieku 10 lat, czy pojawil sie od razu hallux czy np wczesniej koslawosc stopy badz kolan ip. Jak sama Pani widzi jest masa pytan na ktore trzeba odpowiedziec...

Przepraszam za bledy literowe ale pisze przez komorke

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: