Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Wto 09 Lut, 2016
ENDOPROTEZA powikłania nerwowe
Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 05 Lut 2016
Skd: Bielsko
Wysany: Pon 29 Lut, 2016   

Aniu, fizjoterapeuta na razie nie wypowiedział się jak to widzi , zaczął po prostu ze mną ćwiczyć . Odpowiadając wszystkim zainteresowanym chcę zaznaczyć że naciągnięcie nerwu nie zdarza się zawsze przy wydłużeniu nogi ale w moim przypadku się zdarzyło nie jest to takie częste powikłanie . Armią mam 50 lat , waże 50 kg . Przed zabiegiem byłam zupełnie sprawna natomiast prawe biodro już dość często mocno mnie bolało . Zaproponowano mi operację i skorzystałam z tej możliwości miałam też równe nogi żadna kończyna nie była dłuższa . Wydłużenie o 2,5 cm po zabiegu wyszło przypadkiem

Ania K. 
17-06-2016
Bioderkus!!!

Doczya: 20 Lut 2014
Skd: Warszawa

Betka, może to kwestia czasu, może potrzebujesz więcej rehabilitacji. Jest na forum dziewczyna 'Sylwia22' - też miała jakieś porażenia nerwowe, dziwne uczucie w łydce, szczególnie po pierwszej endo, możesz poczytać w jej historii.

Ja dlatego się boję tego porażenia nerwu bo mnie lekarze tym straszyli (bo nie wiadomo jak to wygląda po operacjach przebytych w dzieciństwie), szczególnie jeśli chodzi o nerw kulszowy. Wierzę jednak, że wszystko będzie dobrze. Musi być! nie widzę innej opcji, ja mam tyle planów podróżniczych!!! Zostawiam na 'po operacji', bo teraz jak gdzieś idę to albo z bólem, albo nie ide wcale bo wiem, że nie dojdę. czasem wskakuję na rower, ale i na rowerze już tyle nie pociągnę co kiedyś.

kejpi77 
Popularus Bioderkus

Doczy: 03 Kwi 2013
Skd: z tamtąd

Ja po operacji miałem naruszony jakiś nerw który powodował ból w kolanie podczas ćwiczeń. Jednak w miarę upływu czasu odzywa się bardzo rzadko, i nie dokucza zbytnio, także trzeba być dobre myśli.

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Wysany: Wto 01 Mar, 2016   

Najpierw Ania , miałam dokładnie tak samo ostatniego roku. Kiedy wychodziłam z domu nigdy nie wiedziałam czy do niego wrócę na własnych nogach w pewnym momencie paraliżował mnie ból prawego biodra cała ta sytuacja pogorszyła się bardzo szybko bo naprawdę był to rok . Dlatego zdecydowałam się na operacji już , mimo względnej sprawności . Ale zaciekawiło mi po co powiedzieli ci lekarze, że operacja w dzieciństwie może skutkować później przy następnej porażeniem nerwu . To by się zgadzało ponieważ ja w dzieciństwie miałam operowane oba biodra . Tłumaczyli to ta że pole operacyjne i jest ciężkie i podobno było . Jestem bardzo drobna i mam drobne kości i wąską miednicę mieli problem . Ale niekoniecznie musi tak być . I trzeba mieć nadzieję że akurat w twoim przypadku tak nie będzie , czego z całego serca ci życzę

teraz. Kejpi77- chwyciłam się tego co piszesz jak Tonący brzytwy bardzo to pocieszające mam naprawdę konkretną rehabilitację i mam nadzieję że przyniesie efekty . Te dolegliwości rzeczywiście z czasem troszeczkę się zmniejszają . Ciekawe ile w sumie zabierze czasu powrót do pełnego komfortu

pozdrawiam Was serdecznie

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Aniu, przeczytałam historię Sylvie 22 i faktycznie miała dokładnie te same objawy co ja i dokładnie te same dolegliwości szczęśliwie moje nogi są prawie równe , no ta różnica 1 góra półtora centymetra . Dzięki za tę wskazówkę przeczytałam to deski do deski .

crust 
Bioderkus!!!

Status: Endo x 2
Doczy: 17 Sty 2015
Skd: 05-500

Betka, przy wkuwaniu się w kręgosłup coś mi tam poruszyli, w sensie poszedł ból i zdrętwienie po całej nodze, nie do końca wiem co bo anestezjolog została wyproszona i przyszła nowa, ale po operacji miałem zdrętwiałe dwa paluchy i stopa jakby nie była moja. Lekarz nie był zbyt wylewny ale zrozumiałem że to porażenie kulszowego i powinno się cofnąć z czasem. Faktycznie jak zacząłem się ruszać minęło, nie od razu, 3-4 miesiące z tym że już jest ok.( chyba że się przyzwyczaiłem ale to i tak ok..;) )

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Kurczę Krzysiu to bardzo pocieszające . Nawet 4 miesiące każdy bez problemu wytrzyma ja też . Dzięki

kejpi77 
Popularus Bioderkus

Doczy: 03 Kwi 2013
Skd: z tamtąd

Betka napisa/a:
teraz. Kejpi77- chwyciłam się tego co piszesz jak Tonący brzytwy bardzo to pocieszające mam naprawdę konkretną rehabilitację i mam nadzieję że przyniesie efekty . Te dolegliwości rzeczywiście z czasem troszeczkę się zmniejszają . Ciekawe ile w sumie zabierze czasu powrót do pełnego komfortu

Bądź naprawdę dobrej myśli, to przejdzie, u mnie było to tak uciążliwe że musieliśmy z fizjo przerywać ćwiczenia- biodro dawało radę a kolano mocno bolało, przeszło dosyć szybko po rehabilitacji, nawet nie wiem kiedy ;-)

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pi 04 Mar, 2016   

Drodzy fizjoterapeuci oraz inni doświadczeni błagam o pomoc!
7 tygodni po zabiegu wszczepienia endoprotezy a noga nadal sztywna sztywna stopa, sztywna łydka i sztywne Kolano . Stawając na niej mam uczucie stania na drewnianym kołku lub proteście inwalidzkiej . Nie czuję tej nogi więc nie mam do niej zaufania . Nie wyobrażam sobie chodzenia na niej . O tym czasie powinnam być już prawie w zupełności sprawna , a nie jestem. mój fizyko terapeuta mówi że najważniejsze jest w tej chwili obciążać te nowe . Robię to i ćwiczę ale czucie nie wraca . Pisałam wcześniej że prawdopodobnie naciągniętą mi nerw kulszowy lub go uszkodzono tego do końca nie wiem .. Proszę Wypowiedzcie się na ten temat może macie jakieś doświadczenia w tym zakresie . Chciałabym jakoś już funkcjonować , nie mówię że normalnie ale przynajmniej częściowo .
czucie w nodze może nie wrócić jeszcze długo jak mam chodzić ? Czy raczej próbować chodzić?

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)
Wysany: Pi 11 Mar, 2016   

Betka napisa/a:
Drodzy fizjoterapeuci oraz inni doświadczeni błagam o pomoc!
7 tygodni po zabiegu wszczepienia endoprotezy a noga nadal sztywna sztywna stopa, sztywna łydka i sztywne Kolano . Stawając na niej mam uczucie stania na drewnianym kołku lub proteście inwalidzkiej . Nie czuję tej nogi więc nie mam do niej zaufania . Nie wyobrażam sobie chodzenia na niej . O tym czasie powinnam być już prawie w zupełności sprawna , a nie jestem. mój fizyko terapeuta mówi że najważniejsze jest w tej chwili obciążać te nowe . Robię to i ćwiczę ale czucie nie wraca . Pisałam wcześniej że prawdopodobnie naciągniętą mi nerw kulszowy lub go uszkodzono tego do końca nie wiem .. Proszę Wypowiedzcie się na ten temat może macie jakieś doświadczenia w tym zakresie . Chciałabym jakoś już funkcjonować , nie mówię że normalnie ale przynajmniej częściowo .
czucie w nodze może nie wrócić jeszcze długo jak mam chodzić ? Czy raczej próbować chodzić?

Witaj Betko. Przeczytałem Twoją historię. Mam do Ciebie kilka pytań: Jaką diagnozę funkcjonalną postawił Twój fizjo? Jeśli nic Ci nie powiedział to dopytaj go o to (masz do tego pełne prawo), co wg twojego terapeuty:

1.stanowi źródło problemu ?
2.jakie testy potwierdzające/wykluczające zastosował do postawienia hipotezy roboczej/wstępnej diagnozy?
3jak uzasadnił ciąg przyczynowo-skutkowy Twojego stanu?
4. jakie postawił cele krótko i długoterminowe?
5. wg jakich metod próbuje te cele osiągnąć?
6. jak wygląda realizacja celów (osiąganie celów? rewizja diagnozy? rokowanie?)

By wypowiedzieć się więcej w tym temacie, chciałbym mieć pewność, że obrany kierunek działań jest jak najbardziej optymalny do Twojego aktualnego stanu.

Daniel

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pon 14 Mar, 2016   

Witaj Danielu , odpowiedziałam ci wiadomością prywatną . Pozdrawiam serdecznie

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pon 12 Wrz, 2016   

Witajcie, to już 9 miesięcy po Endo , moja sytuacja jest naprawdę beznadziejna . Uszkodzony nerw udowy i strzałkowy , praktycznie nie czuję nogi , więc trudno na nią stanąć . Chodzę o kulach lub o balkonie . Słuchajcie, gdyby się dało cofnąć czas zrobiłabym to natychmiast . Byłam pełnosprawną osobą z bólem , eras jestem niepełnosprawna z bólem 2. biodra mam tak szczerze dosyć . Nie pomogła rehabilitacja , która trwa do teraz za którą płacę prywatnie . Zrobiłam chyba wszystko co dało się zrobić w tej sytuacji . I tracę nadzieje że coś zmieni się na lepsze . Pamiętajcie idąc na operację nie zawsze wasza sytuacja zmieni się na lepsze , może zmienić się na gorsze , ja jestem tego najlepszym dowodem

Ania K. 
17-06-2016
Bioderkus!!!

Doczya: 20 Lut 2014
Skd: Warszawa

Betka, strasznie mi przykro. Wiem jak to jest nie być do końca usatysfakcjonowanym operacją lub tak jak w Twoim przypadku - czuć się gorzej niż przed.
Powiedz proszę czy podczas fizjoterapii próbowałaś chodzić bez kul? czy miałaś naukę prawidłowego chodzenia?
Czy cały czas fizjoterapeuta próbuje przywrócić czucie w nodze?
Ponadto, a w zasadzie to przede wszystkim, co na to lekarze?

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Aniu, oczywiście że próbowałam nauczyć się chodzić bez kul , ale kiedy nie czujesz nogi to bardzo trudna . Tracę równowagę i boję się że się przewrócę głowa mówi nie puszczaj się balkonu lub kul ,rzymaj się czegoś ! lekarze... To dobre pytanie , mój operator wzruszył ramionami I powiedział , wie pani co my robimy z tą nogą to zawsze może się zdarzyć ... Uszkodzone Kolano I2 główne nerwy . Dodał jeszcze proszę uzbroić się w cierpliwość . Ale z tego co obserwuję czas działa na moją niekorzyść . Nogi są coraz bardziej niesprawne, jedyna uwstecznia drugą.. Mimo elektrostymulacji w nodze operowanej zaniku mięsień Czterogłowy , który trzyma Kolano . Jak chodzić z uciekającym kolanem? Aniu ja byłam w pełni sprawną osobą , a teraz jestem uwięziona w mieszkaniu i prawie walczę z depresję .

Betka 
Betka
Mikrus Bioderkus

Nawiasem mówiąc , już powinnam robić 2. nogę , jak myślisz co czuje związku z tym ? Chyba szybciej sama się z operuja ;-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: