Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Zatrzymanie moczu po zabiegu......
Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań
Wysany: Czw 20 Sie, 2009   

Takie babcinie sposoby są najlepsze:) i wsparcie koleżanek z sali również:) Ciesze się Magdzioshka, że Ciebie ten problem nie dotknął:)

AniaL 

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 14 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Sob 22 Sie, 2009   

U mnie pierwsze siusiu po wyjęciu cewnika poszło gładko, ale za to miałam inny problem - nie czułam że mi się chce aż do ostatniej chwili kiedy to natychmiast musiałam, a wiadomo że zanim przyjdzie salowa z basenikiem to chwila mija. Po powrocie do domu długi czas też tak miałam, budziłam się kilka razy w nocy i ledwo mi się udawało ''dobiegać'' do łazienki, a o kulach to jeszcze wtedy dość wolno chodziłam. Najbardziej się martwiłam że to już tak zawsze będzie i pampersy mnie czekają, ale na szczęście wszystko wróciło do normy :-)

Agatita32 
Agatita32
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 20 Sie 2009
Skd: Dolny Śląsk
Wysany: Nie 23 Sie, 2009   

Ja z siusianiem nie miałam żadnych problemów ale nie zapomne sytuacji naszego kolegi z sąsiedniej sali,męczył się biedaczysko,zwijał z bolu,nie pomogło ani lanie wody z kranu,ani ciepłe okłady na pęcherz,dopiero na widok siostry z cewnikiem w mig zrobił co trzeba ;-)

— Paulo Coelho

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Wysany: Wto 01 Wrz, 2009   

No to nie da się ukryć, że mamy 2 obozy tych gładko i tych ciężko siusiających:) Grunt żeby tych pierwszych było jak najwięcej!!!!!

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 15 Wrz 2009
Skd: Sosnowiec
Wysany: Wto 22 Wrz, 2009   

Muszę przyznać,że mnie do śmiechu po zabiegu to nie było.
Ale 8 godzinny optymalny czas na pierwsze oddanie moczu to znacznie przekroczyłem.
Po zabiegu leżałem "spokojnie" ponad 3 godz. o ile można leżeć spokojnie kiedy znieczulenie puszcza i pojawia się ból .Po tym czasie postanowiłem pójść o własnych siłach do WC. aby w normalnych warunkach załatwić potrzebę .A że odzyskałem już czucie w nogach wydawało mi się to banalnie proste bo i kule miałem pod ręką a i do WC. 3,4 metry.Teraz wiem,że był to czysty debilizm no ,ale wtedy?
Dojść doszedłem ale próba się nie powiodła i powoli wracałem i jak już prawie zostały dwa kroczki "troszkę osłabłem"i z pomocą pielęgniarki wylądowałem z powrotem na łóżeczku które w tym momencie wydawało mi się moim wybawieniem.No tak,ale celu nie osiągnąłem.Mijały godziny,ja się coraz bardziej z bólu się wiłem i tak po pierwszej operacji wytrzymałem 12 godzin do tzw.cewnikowania.
I tak też za jednym zamachem nabawiłem się też zespołu po punkcyjnego.
Dopiero na drugi dzień dumnie samodzielnie zrobiłem siusiu w WC .
Tak było przy pierwszym zabiegu,a przy drugim ja pełen doświadczeń nie wstawałem przez 12 godzin czym uniknąłem zespołu po punkcyjnego no,ale moczu znowu nie mogłem oddać i znowu dano mi szansę w postaci cewnikowania z której skorzystałem ból był trudny do zniesienia.
Przyszła pani doktor i osobiście po 12 godzinach zakończyła moje zmagania z oddaniem moczu.Na koniec powiedziała . "Dziękuję cała przyjemność po mojej stronie"czym ulżyła w cierpieniu!

kotel 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 12 Sie 2009
Skd: PRZEMYŚL
Wysany: Pi 02 Pa, 2009   

Boże czytam to .....i normalnie strach mnie ogarną :shock: ...Miałam raz w życiu zakładany cewnik podczas laparoskopii na jajnikach...Operacji w ogóle się nie bałam ale po założeniu cewnika ciągle ryczałam z bólu(piekielny dyskomfort ) :-( :roll:
Obiecałam sobie już na zawsze,że nigdy tego świństwa nie dam sobie założyć tym bardziej że po jego wyciągnięciu sikałam krwią i miałam problemy z cewką(do tej pory mam)bo jest zawirusowana hehe:)
Jak przechodziłam (w wieku 11-12lat operacje na obydwa biodra ze względu na młodzieńcze złuszczenie kości głów udowych)nie miałam zakładanego cewnika ,ale może dlatego że byłam dzieckiem,jakoś nie pamiętam bym miała większe problemy z oddawaniem moczy tylko ze znieczulenia popuszczałam co nieco więc dali mi pampersa.
Moje pytanie brzmi czy jak pojadę do Otwocka na osteotomie metoda Ganza mogłabym nie zgodzić się na założenie cewnika podczas operacji a po niej prosić po prostu o pampersa :?:

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Wysany: Pi 02 Pa, 2009   

kotel napisa/a:
Moje pytanie brzmi czy jak pojadę do Otwocka na osteotomie metoda Ganza mogłabym nie zgodzić się na założenie cewnika podczas operacji a po niej prosić po prostu o pampersa :?:

Mogłabyś oczywiście, ze tak, ale niestety po Ganzu lepszy komfort ma się z cewnikiem dziewczyny cos na ten temat wiedzą... z wielu względów jest lepiej !!!al nie martw sie na zapas :-D

Gothy 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 10 Wrz 2009
Skd: Rybnik
Wysany: Pon 12 Pa, 2009   

Ja po znieczuleniu sie nakombinowalam :D zeby wkoncu psi psi zrobic ;) bo i za duzo ludzi i blokada ale bo 4 probie sie udalo. Nie sadzilam ze zalatwianie sie moze przyniesc taka ulge i radosc. Mi odkrecenie wody nie pomagalo ale myslenie o czymkolwiek innym jak i lekkie naciski na dol brzuszka i juz ;) grunt to wyczuc siebie

mondey 
Popularus Bioderkus

Doczya: 11 Lut 2013
Skd: K-Koźle
Wysany: Sob 23 Lut, 2013   

Myślałam,że tylko ja miałam takie problemy, teraz wiem,że nie byłam odosobniona-nie pomogło mi ani "basen" ani "pampers" ani woda z kranu....raz mi założyli cewnik i błędem było go wyjmowac,bo już drugi raz się nie udało założyć,więc powiedziałam,że dam radę do rana...około 8 rano przyszła rehabilitantka nas pionizować-ja poszłam pierwsza-prosto do toalety-to była najcudowniejsza chwila po operacji ;-)

drupinka 

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 19 Sie 2009
Skd: Górny Śląsk
Wysany: Czw 02 Maj, 2013   

Tak, mnie też dotknął ten problem. Przez dobre kilka godzin po operacji wcale nie odczuwałam parcia, ale mój pęcherz był jak twardy balon - czułam się jak w 5 miesiącu ciąży ;-)
Pomogło mi masowanie podbrzusza z góry na dół. Kran też był nastawiony na "kapanie", ale chyba bardziej pomógł mi masaż. Kolejne razy były już łatwiejsze :-)
Sąsiadka z łóżka obok poprosiła o pampersa, ale rano okazało się, że może sobie w ten sposób zamoczyć ranę, więc została zacewnikowana...

Pszemek 
Mikrus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczy: 26 Gru 2012
Skd: Oświęcim, Wrocław
Wysany: Pi 03 Maj, 2013   

Ja będąc mądrzejszy o przeżycia z pierwszego zabiegu, poproszę o cewnikowanie zaraz po zabiegu, kiedy jeszcze i tak nic nie będę czuł. Będę spokojniejszy jeśli nie będę miał tego ciśnienia nad sobą: "musi pan się wysikać bo cewnik założymy". Jak miałem pierwszą operację to długo walczyłem z moczem i w końcu go oddałem, pomagałem sobie nawet telefonem z internetem, szukając wskazówek jak się załatwić. Ale mojemu "współlokatorowi" założyli cewnik i był niezmiernie zadowolony. Tak czy siak nic nie czuł a nie ciążyła nad nim presja zrobienia siku ;)

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 16 Sty, 2014   

:-/ A ja tak siebie winiłem !Chyba nie potrzebnie...
Pszemek
Cytat:
Tak czy siak nic nie czuł a nie ciążyła nad nim presja zrobienia siku
....ta fakt ta presja zrobienia siku jest duża i ten szantaż "bo przyjdzie lekarka "no mnie w tamtej sytuacji totalnie rozbawił.... :lol:

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław
Wysany: Pi 17 Sty, 2014   

mi cewnik założyli po znieczuleniu, przed operacją.
w pierwszej dobie po operacji lekarz chciał wyciągnąć, ale nie byłem pewien czy z balkonikiem zdążę "dobiec" do kibla i czy ten będzie akurat wolny (uroki polskiego szpitala), więc został, ale w drugiej dobie po operacji lekarz powiedział, że dojrzali mężczyźni są wrażliwi na infekcje dróg moczowych i lepiej wyjąć.

po wyjęciu już było normalnie.

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Wysany: Sob 18 Sty, 2014   

Tak jest :!: Cewnik przed zabiegiem i problem z dodatkowym bólem brzucha po zabiegu z głowy.

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna
Wysany: Sob 18 Sty, 2014   

Ja miałem cewnik załozony odrazu na izbie przyjęć ze względu na stan i szczeze mówiąc super zero stresu.Cewnik miałem około 7 tygodni po ściagnieciu cewnika było ok nie było zadnych problemów , lecz starszi koledzy mieli przez co byli przygotowywani do wyjęcia cewnika dzien dwa wcześniej dostawali klips którym sciskali węzyk od cewnika i przez to przytowywali organizm do naturalności.Był raz przypadek gdzie pan w kwiecie ieku po zdjęciu cewnika miał problem z oddaniem moczu..Lezałem około 9 tygodni na neuroortopedii wiec troche tego sie na ogladałem jak i sam miałem i szczeze mówiac nie ma sie co wsztydzić cewnika pampersów czy tego ze trzeba lezec 2 miesiące nago wszystko jest ludzkie i dla ludzi...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: