Status: Endo x 1
Wysany: Nie 24 Sie, 2014 [PYTANIE] Gojenie rany po endoprotezie
Mam pytanie dotyczące gojenie sie rany po endoprotezie ,jestem już zdjeciu szwów ,i nie wiem czy mam nadal zakrywać rane opatrunkiem czy nie ,wszyscy mówią ,że lepiej jest bez bo szybciej się goi ,ale ja się boje ,ze moge ją podrażnic,albo dostane jakiegoś zakażenia mama zmieniała mi wczoraj opatrunek i to co zaschło odchodzi razem z opatrunkiem.Co mam robić ? Pierwszą wizytę kontrolną mam dopiero 22 września
Marysia Witaj Po zdjęciu staplerów a chyba nawet i przed jak z rany nic się nie sączyło zakrywałam ją opatrunkiem gdy ubierałam spodnie lub szłam spać, w dzień chodziłam w luźnej koszulce i rana była bez opatrunku. Miałam jakiś spray na tą ranę - nie pamiętam ale to był chyba antybiotyk.
Jeśli masz wątpliwości to nie czekaj do wizyty tylko idź do lekarza rodzinnego lub do pielęgniarki i się upewnij.
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...
Wysany: Nie 24 Sie, 2014
Mam jeszcze jedno pytanie dzisiaj trochę zamoczyłam opatrunek i mama mi zmieniła opatrunek to miałam taki żółty wysięk ,to chyba ropa była ?! Czy to tak ma być ?!
Wysany: Wto 09 Gru, 2014 [PYTANIE] Wyciek po zdjęciu szwów
Witam!
Na początku chciałabym zaznaczyć, że nie ja jestem posiadaczką dwóch endoprotez, tylko moja mama. A w zasadzie jednej, tylko założonej drugi raz . Niestety pierwsza endoproteza pokruszyła się mamie po 5 latach użytkowania, i miesiąc temu mama przeszła operację poprawienia starej endoprotezy.
Mam natomiast pytanie dotyczące rany pooperacyjnej. Po dwóch tygodniach od operacji mamie zostały zdjęte szwy. Część rany zagoiła się prawidłowo, niestety w dwóch miejscach zaczął wyciekać żółtawy, rzadki płyn. Być może to osocze. Wizytę u swojego lekarza ortopedy mama ma za ponad tydzień więc nie wiemy, czy czekać na wizytę, czy to coś groźniejszego...
Poza tym noga po ponad miesiącu jest bardzo spuchnięta, znacznie różni się od drugiej, różnicę widać nawet w luźnych spodniach dresowych. Martwię się, że pod szwem może być jakieś zakażenie, czy może zbierać się ropa czy coś podobnego i strasznie się zamartwiam... Czy ktoś z Was miał podobnie? Dodam, że po pierwszej operacji wszystko zagoiło się szybko i prawidłowo. Czy może mieć tu znaczenie fakt, że mama nie ma jeszcze rehabilitacji?
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Wto 09 Gru, 2014
AnetaP., na 99% jest to osocze. Czy rana jest czerwona albo bolesna?
Co jest spuchnięte: rana, czy ogólnie noga?
Obrzęk nogi po operacji występuje często i utrzymuje się różnie.
Czy Mama ma jakąś rehabilitację? Jak się porusza? Jak często? Czy trzyma nogę w górze w ciągu dnia?
Nie musisz mamy wozić do przychodni,tylko poprosić lekarza rodzinnego o zlecenie tego badania w domu. Wówczas Ty udajesz się do lekarza, prosisz o zlecenie odpowiednich badań i zlecenie przekazujesz do gabinetu zabiegowego i umawiasz się na wizytę pielęgniarki w domu mamy. Po co narażać mamę na dodatkowe niedogodności.
Pozdrawiam. Danka
AnetaP., na 99% jest to osocze. Czy rana jest czerwona albo bolesna?
Co jest spuchnięte: rana, czy ogólnie noga?
Rana przy zakażeniu nie musi być bolesna ani zaczerwieniona (jeżeli krwiak się umiejscowi głębiej rana nie musi dawać żadnych oznak). Czy mamę boli noga? Nie tyle staw biodrowy co cała kończyna. Jeżeli bolesność występuje to kiedy (podczas ruchu, spoczynku)?
Czy kończyna zmieniła lub zmienia kolor? Czy obrzęk występuje na całej kończynie czy częściowo? Czy występuje podwyższona temperatura lub stan podgorączkowy?
Tak czy inaczej jak koleżanki piszą najszybciej trzeba wykonać CRP.
ooo matko, dziewczyny, dziękuję, nie spodziewałam się takiego odzewu, to bardzo miłe
już piszę, jak to wygląda: ogólnie opuchnięte jest całe biodro, natomiast najbardziej w okolicy szwu (najbardziej w miejscu gdzie jest aktualnie pozostały jedyny strup). Natomiast w innym miejscu jest taka mała gulka, jakby rozmięknięty maleńki inny strupek, i właśnie spod tego miejsca następuje wysięk. Jest on taki lekko krwisty nawet, rzadki i żółtawy, jednak nie ma żadnego zapachu. Jest to jedyne miejsce na całym szwie które jeszcze się nie zagoiło. Mam porusza się o jednej kuli. Generalnie większość czasu leży, ale ciężko przekonać ją do trzymania nogi wyżej, chociaż staram się jej pilnować . Nie ma bólu podczas chodzenia, ale boli ją gdy siedzi na pośladku od strony operowanego biodra i przenosi ciężar na drugi. Badania cpr póki co nie robimy, nie ma stanu gorączkowego ani podgorączkowego, raczej lekkie osłabienie.
Mama nie ma jeszcze rehabilitacji, dopiero 18.12 ma wizytę u swojego ortopedy, który ma powiedzieć co i jak. Na ostatniej wizycie podczas zdejmowania szwów stwierdził, że to jeszcze za wcześnie by podjąć jakąś rehabilitację, że szew musi się lepiej zagoić.
Niepokoi mnie ta maleńka niezagojona gulka. Wysięk nie jest duży, więc zastanawiam się czy jest to na tyle poważne aby szukać pomocy przed wizytą u tego ortopedy.
Wysany: Sob 02 Lip, 2016
Cześć, wczoraj miałam zdejmowane szwy. Pielęgniarka zrobiła opatrunek, nie przyczepiala steri -stripów (plastry do zamykania ran). Z tego co wiem nic się nie sączylo.
Opatrunek już nieco się odkleja. Zastanawiam się jak długo mam mieć opatrunek?
Czy powinnam iść do lekarza żeby mi zmienił?
Czy mogę sama zmienić?