260g mąki wymieszać z sodą. Masło, mleko, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Potem dodać do mąki oraz jako i wyrabiać na ciasto dodając resztę mąki w zależności od potrzeby.
Podzielić ciasto na 3 lub więcej części i rozwałkować jak najcieniej do wymiaru formy lub obręczy. Upiec placki 5min w 180°, obkroić do wymiaru formy tak aby weszły do środka.
Moja forma miała 16x21cm.
Na krem:
½ mleka
5 łyżek kaszy manny
3-4 łyżek cukru pudru
¾ kostki masła
Kilka kropel wyciągu z wanili i 1łyżke Rumu.
Kasze manne ugotować na mleku i ostudzić (z braku kaszy manny jest tu tapioka). Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce kaszy manny. Ucierać na gładki krem, dodać na zapach wanilię i rum.
Przekładać placki kremem i pokryć polewą czekoladową (100g czekolady i 100ml śmietanki. Śmietane zagotować i wsypać pokruszoną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i polać ciasto). Zostawić na noc w lodówce.
Ciasto wyszło dobre choć ja widziałabym je bardziej miększe lub naponczowane. Dzieciom jednak smakowało a to najważniejsze i wcale nie były mojego zdania! W dodatku musze przyznać że ładnie się prezentuje.
Będąc w szpitalu trafiłam na przepis z gazety. Moja rodzina zajada się aż miło, a danie jest tanie, szybko się je robi i pasuje na upalne dni.
Ziemniaki z ziołowym dipem na 4 osoby:
* pieczone ziemniaki ( ja gotuję na prawie miękko i odcedzone i pokrojone zapiekam na oleju z dodatkiem masła na patelni z koperkiem i ziołami prowansalskimi). Gdy ziemniaki się kończą gotować szykujemy sos.
* sos:
pół pęczka rzodkiewek, duży ogórek, pół pęczka szczypiorku, 2 szklanki b.gęstego jogurtu naturalnego ( lub śmietana zmieszana z twarożkiem), 2 łyżeczki posiekanej natki, sól, pieprz, szczypta cukru, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy
Warzywa oczyścić, drobno pokroić. Jogurt zmieszać z oliwą. Dołożyć warzywa i zieleninę. Doprawić solą, piprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
Upieczone ziemniaki polać sosem i od razu podawać.
Innym szybkim daniem samodzielnym na obiad i kolację jest sałatka curry:
Sałatka curry:na 4 osoby
1 przyprawa w proszku curry,
2 zupki chińskie kurczak curry,
2 papryki surowe,
1 por sparzony i pokrojony w talarki,
1 puszka kukurydzy,
pół niedużej kapusty pekińskiej,
1 podwójny filet z kurczaka,
kilka łyżek majonezu
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. W połowie smażenia dosypać całą przyprawę curry. Zupki chińskie zalać małą ilością wody,tak aby makaron był zalany.
Warzywa pokroić. Gdy filet i zupki wystygną to wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- jajko
- bułka tarta
- olej
- sól / vegeta
- pieprz
- papryka czerwona ostra, curry, przyprawa do pizzy, zioła prowansalski (do wyboru )
- cebula
- ser żółty
- kukurydza w puszcze
Przygotowanie:
Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimna woda. Po godzinie odlewamy, zalewamy świeżą woda, doprawiamy vegetą lub solą i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie bardzo miekka (ziarenka zaczną sie lekko rozgotowywać). Odcedzamy, ale nie za dokladnie (zeby w garnku zostalo trochę wody na dnie).
Odcedzoną soczewicy miksujemy blenderem na gladką mase.
Do zmiksowanej masy dodajemy jedno całe jajko, 1 łyżke oleju, posiekaną drobno cebulę, kilka łyżek bułki tartej (na oko żeby masa zgęstniała i dała się formować, ale nie może być za sucha), pieprz, vegete, przykrawy (według uznania), pół szklanki potartego na drobnych oczkach sera żółtego, 2 łyżki kukurydzy z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy w kotleciki, ktore obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju aż się zrobią złote.
Można jeść z ryżem, ziemniakami i pysznę są z surówka z młodej kapusty. Można też zjęść na zimno do pieczywa.
Status: Osteo. Ganza x 2
Wiek: 44 Doczya: 31 Maj 2009 Posty: 145 Skd: z małego pokoju ;)
Wysany: Sro 08 Lip, 2009
„GYROS” Do przygotowania sałatki GYROS będziemy potrzebowali:
• 1 główka kapusty
• 1 słoik ogórków konserwowych
• 2 puszki kukurydzy
• 4 filety z kurczaka
• 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
• przyprawa Gyros
• keczup
• majonez
Sposób przyrządzenia
Na początek drobno kroimy ogórki, kapustę, cebulę i filety (najlepiej pokroić tak drobno, by nie było kawałków większych od ziaren kukurydzy). Następnie pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku). Gdy mięso mamy już usmażone, możemy przystąpić do układania sałatki. Tak tak – układania Nie mieszamy ze sobą wszystkich składników, ale układamy je warstwami w nastepującej kolejności (licząc od spodu):
1. mięso
2. keczup
3. ogórki
4. cebula
5. kukurydza
6. majonez
7. keczup
8. kapusta
Sałatkę najlepiej nakładać dwiema łyżkami, starając się nabrać jednocześnie wszystkie warstwy. Sałatka smakuje najlepiej, gdy mięso jest jeszcze ciepłe.
Składniki:
• Bulion - mięsny lub z kostki rosołowej,
• 1 dość duży kalafior,
• około 6 - 8 dużych ziemniaków,
• gałka muszkatołowa,
• pieprz,
• sól,
• ewentualnie posiekana zielenina.
Jak przyrządzić?
Umyty kalafior podzielić na różyczki, włożyć do zimnego bulionu, gotować kalafior do miękkości. Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Do gotującego się bulionu z kalafiorem dodać ugotowane ziemniaki, wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, pod koniec gotowania dodać startą gałkę muszkatołową.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Ponieważ zupa ma dość blady kolor, warto dodać dużo posiekanej zieleniny.
Składniki:
• Biszkopty bagietki
• 50 dag włoskiego sera mascarpone lub dobrze zmielonego białego sera
• czekolada w proszku
• 5 jajek
• 5 łyżek cukru pudru
• kawa
• kieliszek koniaku
Wykonanie:
Zmiksować 5 żółtek z 5 łyżkami cukru i stopniowo dodawać sera.
Białka ubić osobno i delikatnie wymieszać z masą z żółtek i sera.
Odstawić w chłodne miejsce. Zaparzyć dobrego gatunku kawę, dodać koniak. W szklanym żaroodpornym naczyniu ułożyć namoczone w kawie biszkopty. Teraz warstwę polać masą żółtkowo - serową. Znowu ułożyć biszkopty nasączone kawą. Następnie polać wszystko masą tak by przykryła biszkopty. Wierzch posypać czekoladą i wstawić do lodówki.
Podawać bardzo schłodzony.
_________________ "Kiedy śmieje się dziecko śmieje się cały świat" (J. Korczak)
madzi_czer, salatka gyros jest super!!! Nie znam osoby ktorej by nie smakowala ta salatka Sprawdza sie praktycznie na kazdej imprezie
********************************************
Sałatka z makaronem - sposób przygotowania
Ugotować makaron w osolonej wodzie, pokroić w kostkę szynkę, paprykę, ogórka oraz w talarki cebulę. Wrzucić do dużej miski makaron i wszystkie pozostałe składniki.Ważne jest, aby na sam koniec dodać ser feta i majonez. Polecam bardzo - smaczna sałatka
1 szklanka ryżu
30 dag pieczarek
1 duża cebula
groszek, marchewka
sól, pieprz, tymianek szklanka mleka, jajko, łyżka masła
Przygotowanie;
Ryż ugotować. Obraną cebulę i pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na maśle. Wymieszać z ryżem, groszkiem i marchewką. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Polać jajkiem roztrzepanym w mleku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zapiekać ok. 30 min
Seler pokroić w talarki, ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach, ogórki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystko z majonezem i doprawić solą, pieprzem, posypać posiekanym koperkiem.
Sałatka brokułowa:
1 puszka czerwonej fasoli, brokuł obgotowany w osolonej wodzie, ser żółty twardy - 30 dkg. starty na tartce o dużych oczkach, 20 dkg. szybki pokrojonej w nieduże paseczki, majonez.
Ugotowany brokuł podzielić na drobne różyczki, wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
Ryż gotujemy w dużej ilości wody na sypko wraz z kostką rosołową. Całość odcedzami i zostawiamy do wystygnięcia.
Paprykę i cebulę kroimy na drobno.Pomarańczę obieramy ze skórki i także kroimy ( nie za drobno )
Sok cytrynowy mieszamy z ketchupem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, stopniowo dolewamy oliwy cały czas mieszając.
Do ryżu dodajemy składniki, polewamy sosem ( można też sos podać osobno obok aby każdy polewał sobie sam - sos jest b.pikantny )) Ryż posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Sałatka ma ciekawy smak i świetnie pasuje na upały.
Szybka sałatka.
To jest sałatka którą można zrobić kiedy pojawiają się w drzwiach niezapowiedziani goście,oczywiście jak się ma składniki!
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasów w syropie,
trochę (15-20 dkg) żółtego sera
czosnek- ilość w zależności od gustu,ja daję dość dużo nawet do 5-6 ząbków.
1 kubek naturalnego jogurtu z dodatkiem 1-2 łyżek majonezu.
Składniki z puszek wsypać do miski (oczywiście po odsączeniu), ser żółty pokroić w kostkę i dodać, do tego wgnieść czosnek, można doprawić ziołami i pieprzem, ale z umiarem, zalać jogurtem z dodatkiem majonezu, można trochę schłodzić w lodówce jak jest czas.
Powiem Wam że zestawienie składników wydawało mi się dziwne dopóki nie spróbowałam!
Jest pyszna polecam jeżeli lubicie sałatki z czosnkiem!
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2626 Skd: z Polski
Wysany: Czw 10 Gru, 2009
Chrupiący kurczak z ziemniaczkami
Potrzebne nam będą:
- pierś z kurczaka,
- krakersy,
- przyprawa do kurczaka,
- pieprz,
- mleko,
-odrobina oleju (2 łyżki).
Pierś z kurczaka marynujemy w mleku przez ok. pół dnia. Następnie tak zamarynowaną pierś odsączamy z mleka i kroimy na paski. Możemy je ewentualnie rozbić tłuczkiem. Przerzucamy nasze paski do miseczki, gdzie posypujemy piersi przyprawą do kurczaka, pieprzem, oraz dodajemy odrobinę oleju. W międzyczasie należy pokruszyć krakersy, które będą pełniły rolę panierki. Paseczki panierujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny (do czasu zarumienienia się panierki). Otrzymane piersi są przepyszne, z chrupiącą panierką - w dodatku dietetyczne, gdyż niesmażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami - również bez tłuszczu.
Przepis na pieczone ziemniaczki jest następujący: Smarujemy blaszkę olejem, następnie układamy na niej ziemniaczki pokrojone w łódeczki. Ziemniaczki posypujemy ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Pieczemy pół godziny w temp. 200-220 stopni.
*********************************************
KARKÓWKA Z COLĄ
Karkówkę pokroić i rozdusić ręką,posolić i popieprzyć.
Na dno brytfanny pokroić 3 cebule w piórka.
! szklankę coli i mały keczup wymieszać i zalać karkówkę.
Piec 1 godz.
*********************************************
blisko Świąt, więc
CIASTECZKA IMBIROWE
na ok 85 ciasteczek:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 4 1/2 łyżki kakao
- 10 dag imbiru w syropie
- 4/5 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- sól
-mąkę, kakao i szczyptę soli wymieszać, zrobić wgłębienie
-imbir wyjąć, pokroić. Posiekaną margarynę, imbir, 4 łyżki syropu, cukier i 2 żółtka dodać do mąki. Wyrobić ciasto, uformować dwa rulony i odstawić do lodówki na godzinę.
-ciasto pokroić na plastry grubości 4 mm, za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty i ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.
-piec ok 10-12 min w temp. 175 stopni
to oryginalny przepis, ja dodaję imbir w proszku (ok 2 płaskich łyżeczek), bo w syropie nigdy nie znalazłam
SMACZNEGO
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
składniki:
-1 kg mąki
-300g miodu
-300g cukru
-2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
-3-4 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 proszku do pieczenia
- 2 opak. przyprawy do pierników a nawet 2 i pół (bądź dodać mielonych goździków i cynamonu)
przygotowanie:
-podgrzej cukier, miód, mleko i masło
-gdy się rozpuszczą, zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i kakao
-po ostudzeniu wbij jajka i ubij je
-wsyp mąkę, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj
-ugnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki (ok 1-2 godz, można też zostawić ciasto na całą noc)
-rozwałkuj (na ok 0,5 cm) i wycinaj foremkami dowolne kształty pierniczków
-układaj na posmarowanej tłuszczem (bądź wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i piecz 20 - 30 min w temperaturze 180 stopni
-sprawdzać w czasie pieczenia, bo każdy piekarnik jest jednak inny
************************
przepyszne ciasteczka
normalnie rewelacyjne
kliknij w obrazek
nie chciało mi się przepisywać
wszystkie przepisy wypróbowane i przetestowane przez wielu smakoszy
Pyszne kakaowe kłujące ciasteczka bez pieczenia. Zrąb główny przepisu pochodzi z "Książki kucharskiej Kubusia Puchatka".
20 dag dobrego masła (lub po połowie masła i margaryny)
4 łyżki miodu
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
paczka płatków kukurydzianych (250 g)
Podgrzewając rozpuścić w garnku masło, miód, puder i kakao. Płatki pognieść w torebce (jak są duże, to mocno kłują w podniebienie), wsypać do rozpuszczonych składników, wymieszać.
Nakładać łyżką na talerze formując nieduże stosiki (trochę męczące, ale warto) i włożyć do lodówki - zrobią się bardziej zwarte, będzie je można trzymać palcami.
informacje dodatkowe:
Po wsypaniu i wymieszaniu płatków masa powinna wyglądać jak płatki w masie kakaowej, a nie odwrotnie, nie może być płynna. W zależności od jakości miodu, jeśli wychodzi zbyt płynna, może być konieczne dosypanie nieco więcej płatków.
Duże znaczenie ma też jakość masła, można je częściowo zastąpić margaryną (Zwykła, Palma). W każdym razie musi to być tłuszcz twardy, żadne tam masła z olejem czy tym podobne.
Kuleczki orzechowe- bardzo orzechowe i słodkie
Uwaga! Tylko dla zagorzałych wielbicieli orzechów.
10 dag cukru pudru
15-18 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag słodkiej bułki tartej (zmielonych herbatników lub biszkoptów) = ok. 6 czubatych łyżek
10 dag miękkiego masła
2 łyżki płynu: wody, rumu itp. (w razie potrzeby)
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać masło, zagnieść, aby składniki dobrze się połączyły, ewentualnie dolać płynu, zagnieść powtórnie. Schłodzić w lodówce. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Można obtaczać w drobno posiekanych orzechach, ale nie wiem, czy nie będą wtedy już przesadnie orzechowe icon_biggrin.gif.
Zamiast orzechów włoskich można oczywiście użyć orzechów laskowych lub migdałów.
Miodowo-orzechowe kwadraciki
Ciasto:
5 jaj
1 łyżka mleka
1 łyżka wódki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
mąka
Do polania:
1 1/2 szkl miodu
1 szkl cukru
orzechy
masło
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, przykryć i odstawić na 20 min. W przepisie autorka nie podała ilości mąki, ja odmierzałam i wyszło 3 szkl.
Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki.
Smażyć na maśle.
Miód zagotować z cukrem ok 5 min, polewać tym kwadraciki i posypywać orzechami.
Smażyłam na margarynie Delma i Kasia, na Delmie dużo lepiej mi się smażyło. Na połowę porcji poszły mi 2 kostki. Z braku wyłuskanych orzechów i z lenia zmieliłam płatki śniadaniowe cynamonowe i nimi posypywałam
Ferrero Rocher
/ przepis podany przez Pinelle, z Coquinarii /
500 g czekolady
150 g mleka
300 g orzechow laskowych / prazonych /
125 g wafli waniliowych / np. Loacker /
- posiekac orzechy i wafle / z grubsza /
- roztopic czekolade z dodatkiem mleka
- dodac wafle i orzechy
- wymieszac i lepic kulki odpowiedniej wielkosci
- obtoczyc je siekanymi orzechami i polac cieniutka warstwa stopionej czekolady
Jakosc lakoci zalezy glownie od jakosci uzytej czekolady.
Raffaello
Składniki
• 2 i 1/2 szlanki słodkiego mleka
• 3 żółtka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 cukier waniliowy
• 1 pełna szklanka cukru kryształu
• 30 dag masła
• 25 dag kokosu
• 4 paczki herbatników
• 1 szklanka adwokata lub spirytusu do smaku
Etapy przygotowania
1. 1 1/2 szkalnki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkanki mleka zagatować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budń.
2. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.
3. Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatnikow (10 dag), nalożyć masę i znów herbatniki - maja być 4 warstwy. Na wierzch wylożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
Status: Endo x 2
Wiek: 40 Doczya: 27 Sty 2010 Posty: 13 Skd: Warszawa
Wysany: Czw 28 Sty, 2010
Ja Wam podam przepis na pyszną kawę, którą zalecił pić mi mój lekarz
1. Do garnuszka wlać wodę - szklankę
2. Szczypta imbiru w proszku
3. Szczypta kardamonu mielonego
4. Szczypta cynamonu
5. Goździk
6. Łyżka kakao
7. Kawa - zależy kto jaką pije czy z jednej czy z dwóch łyżeczek (Zawsze sypana!)
To jest na jedną kawę
Wstawiamy na ogień i czekamy aż się zagotuje. Powinna zacząć 'kipieć' niczym mleko jak się zagotuje i odstawiamy na chwile żeby wszystko opadło.
Kawa rozgrzewa, działa przeciwbólowo na stawy, nie wypłukuje magnezu z organizmu i podobno jest świetna jak ktoś ma osteoporozę. Smakuje podobnie jak piernik
Mam nadzieję, że taki przepis Wam się spodoba a kawka zasmakuje. Na zdrówko!
Ciasto:
1/2 kg mąki
4-5 żółtek
2 łyżki octu
szczypta soli
duża śmietana (200 g) 22 lub 18% - tyle, żeby ciasto było gładkie
do smażenia: olej lub smalec (nie lubię smalcu brrrr!)
do posypania: cukier puder wymieszany z wanilią
Mąkę wysypać na stolnicę, wbić żółtka, dodać śmietanę, sól i ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Wybić drewnianym wałkiem, następnie zawinąć w ściereczkę i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, podzielić na kilka części - te, których nie wałkujemy, trzymamy pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki. Wałkować bardzo cienkie, prawie przezroczyste. Formować faworki: ciasto pociąć na paski długości 6 cm i szerokości 4 cm, w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia.
Smażyć w gorącym (temp. 180-190 st C), głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
Metoda mikserowa:
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zagniatać ciasto do czasu aż będzie elastyczne - w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki dodatkowej śmietany. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyjąć je na kuchenny blat i wybić drewnianym wałkiem - w ten sposób napowietrzamy ciasto, które dzięki temu po usmażeniu będzie miało pęcherzyki.
Dalej postępujemy jak w przepisie wyżej.
Smacznego!
P.S. To są najlepsze i najprostsze faworki, jakie kiedykolwiek jadłam. Bąbelki powietrza sprawiają, że ciasto listkuje, a faworki są niezwykle cienkie i delikatne. Najważniejsze zasady:
1. Pozwolić ciastu odpocząć
2. Wybić je dokładnie wałkiem - polega to na tym, iż kładziemy ciasto na stolnicy i wałkiem uderzamy z całej siły. Składamy ciasto i powtarzamy uderzanie wałkiem kilkakrotnie. (Przy okazji można się wyżyć
3. Wałkujemy najcieniej, jak się da. Im cieńsze faworki, tym lepiej.
4. Faworki wrzucamy na bardzo gorący olej i niemal natychmiast przewracamy je na drugą stronę. Nie ma nic gorszego niż spalony faworek.
5. Smażę na oleju.Nigdy nie używałam smalcu, choć są tacy, którzy twierdzą, że najlepsze pączki i faworki są właśnie na smalcu.
5. Po usmażeniu układamy faworki na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar oleju.
6. Pudrujemy wystudzone, lekko ciepłe faworki.
Przygotowanie:
Na stolnicy posiekać nożem a potem zagnieść wszystkie składniki. Następnie rozwałkować na średnią grubość ciasto. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka. A potem jeszcze w środku kółka wyciąć mniejsze kółeczko np. kieliszkiem. Smażyć w rozgrzanym oleju/plancie w garnku jak pączki. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony, aby się nie spaliły. Na koniec posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe.