Witam,
dziękuję za odpowiedź. Nie ukrywam, że zmartwił mnie Pan tą odpowiedzią.
Szczerze powiedziawszy liczyłem, że po takim zabiegu i rehabilitacji wróci zakres ruchu i będzie ogólna sprawność w stawie. Sam doktor powiedział, że po okresie rehabilitacji mogę wrócić do biegania.. Teraz jestem w kropce... bo do zabiegu raptem 4 dni
Ma Pan zmiany zwyrodnieniowe w wieku 31 lat, to biodro powinno wytrzymać jeszcze minimum 20 lat, żeby założyć endo i uniknąć rewizyjnej wymiany implantu. Bieganie, piłka z chorym biodrem to nie jest dobry pomysł, będzie Pan potem leczył oprócz biodra, kolana.
Status: Artroskopia x 2
Wysany: Czw 21 Kwi, 2022
Podrzuc mi obraz tomografi komputerowej CT to Ci wygeneruje jak twoje kosci wygladaja w trojwymiarze. Tam dokladnie zobaczysz jakie masz narosla kostne i jak duzy jest opisywany konflikt.
Status: Przed
Wysany: Czw 21 Kwi, 2022
Jakie sporty są zabronione przy chorych biodrach? Witek ciekawie i mądrze to ująłeś. Też mi chirurg powiedział, że drugie biodro nie wygląda dobrze tyle tylko, że nigdy mnie nie bolało i nie miałem z nim absolutnie żadnych problemów. To też perspektywa endo wydaje mi się bardzo odległa.
Przy problemach z biodrami nie powinno się uprawiać sportów dynamicznych, o nagłych zmiennych kierunkach, czyli gry zespołowe(np. piłka), tenis, squash. Nie powinno się uprawiać sportów po których występuje ból.
Aktywność powinna być dopasowana indywidualnie do osoby. Jedni mówią, nie wolno obciążać bioder osiowo, żadnych przysiadów, martwych ciągów itd. Inni udowadniają, że osoby które zawodowo podnoszą ciężary nie mają zmian w chrząstce a biodra i kręgosłup mają sprawne do późnej starości. Na pewno pływanie jest bardzo neutralne dla bioder ale tylko stylem grzbietowym i kraulem(ruch nożycowy nóg). Tak samo rower jest zdrowy dla bioderek o ile nie przeginamy z zakresem zgięcia.
Ja stosuję połączenie basen + rower + przysiady ze sztangą i martwy ciąg. Teoretycznie po wymianie biodra na endo, nadal będę mógł robić te rzeczy
W moim przypadku nie ma bólu w przypadku biegania, czy nawet grania w piłkę... Ostatnio byłem na basenie i ból występował przy pływaniu 'żabką' (kraulem nie umiem ). Przy rowerze oczywiście ok...
Na tkankach można pracować od momentu ściągnięcia szwów, a nawet wcześniej.
Dużo nie da takie rolowanie jeśli równolegle nie odbudowujesz siły mięśniowej. Słaby mięsień od razu po chwilowym rozluźnieniu będzie ponownie napięty/przeciążony. Sam nie wiele narolujesz, idź sobie 2-3 razy na terapie manualną, paluchami fizol dojedzie tam gdzie trzeba. Wzmacniaj i rozluźniaj mięśnie, jedno z drugim musi iść w parze.
@Witek83 miałem bez zwichnięcia stawu. Ogólnie okazało się, że obrąbek jest w gorszym stanie niż to było widoczne na rezonansie.
W opisie zabiegu mam napisane:
Cytat:
Reselekcja skostniałego obrąbka stawowego, plastyka ściany przednio-bocznej panewki, osteochondroplastyka połączenia głowowo-szyjkowego kości udowej
Wczoraj po 2 dobach i 16h od zabiegu przeszedłem kilkaset metrów o kulach. Z dnia na dzień zdaję mi się że jest co raz lepiej. Staram się wykonywać ćwiczenia i w miarę chodzić. Jedynie czego nie mogę wykonać to unieść nogi leżąc na plecach (choć staram się to robić aby chociaż napiąć mięśnie), podejrzewam że to efekt jeszcze istniejącej opuchlizny.
@Witek83 miałem bez zwichnięcia stawu. Ogólnie okazało się, że obrąbek jest w gorszym stanie niż to było widoczne na rezonansie.
W opisie zabiegu mam napisane:
Cytat:
Reselekcja skostniałego obrąbka stawowego, plastyka ściany przednio-bocznej panewki, osteochondroplastyka połączenia głowowo-szyjkowego kości udowej
Wczoraj po 2 dobach i 16h od zabiegu przeszedłem kilkaset metrów o kulach. Z dnia na dzień zdaję mi się że jest co raz lepiej. Staram się wykonywać ćwiczenia i w miarę chodzić. Jedynie czego nie mogę wykonać to unieść nogi leżąc na plecach (choć staram się to robić aby chociaż napiąć mięśnie), podejrzewam że to efekt jeszcze istniejącej opuchlizny.
Myślałem, że na majówkę wyjechałeś a tu taka sytuacja
Wysany: Wto 21 Cze, 2022
Zrobię małą aktualizację, od wczoraj pobolewa mnie noga, przy używaniu sprzęgła. Niestety jest to ból prawie taki sam jak sprzed operacji. Co ciekawe jednak bez bólu mogę podnosić nogę gdy kolano ze stopą mam w jednej lini i bliżej rotacji wewnętrznej, co wcześniej nie bylo możliwe. W każdym razie jestem życiowym pesymistą i słabo to widzę. A raczej widzę endo na horyzoncie.
Wysany: Sro 22 Cze, 2022
właśnie nie, przy rotacjach, ruchach róznych nie odczuwam nic. tylko ta pechowa pozycja za kierownicą. w sumie dziwny ból bo promieniuje do łydki. na tą chwile przechodzi bez leków, nie długo jadę na kontrole to dam znać.