Gdzieś na tym forum powinna się znaleźć uwaga napisana czerwonym, grubym drukiem, bowiem widzę że ten błąd jest nagminnie powielany. Kapoplastyka to rodzaj endoprotezoplastyki! To tak jakby mówić że w autobusie jechali ludzie i kobiety... Bez względu czy ma się BHR, BMHR-a, czy implant długo-trzpieniowy, jest się posiadaczem endoprotezy.
Farrokh,
Ja mysle, ze tu nikt nie myli tych pojec. Oczywiscie, ze czy to "kapo" czy pełna "endo" to są to endoprotezy. Chodzi o rozroznienie dwoch technik operacyjnych i dwoch rodzajow protez. Pewnie dlatego są tu wydzielone dwa wątki...
Mam pelna swiadomość, ze jestem posiadaczką dwóch endoprotez.
Status: Przed
Wysłany: Wto 14 Lip, 2015
Witam
Czy wiadomo coś więcej na temat wycofywania się z kapoplastyki przez kliniki w Europie, które do tej pory wykonywały tego typu operacje? Czytam forum i pojawiają się takie sygnały. A jeśli tak, to co w zamian? Tylko całkowita endoprotezoplastyka?
pozdrawiam
M
Status: Przed
Wysłany: Sob 26 Maj, 2018 pytanie o kapo
Witam!!! Mam 46 lat i diagnozę zwyrodnienia stawów biodrowych. Wstępnie ortopeda przekazał mi inf. że na endo. Czytając nieco forum widzę, że kapo jest bardziej "przyjazna", (większa ruchomość stawu, krótsza rehabilitacja itd). Mam pytanie: w jaki sposób odbywa się kwalifikacja pacjentów endo czy kapo??? I czy macie jakieś opinie co do szpitali które je wykonują. Będę bardzo wdzięczny za odp. Czarek
Czarek44 Zajrzyj TUTAJ - może trochę Ci ten temat pomoże, choć jego początki są sprzed paru lat ale zawiera ważne i ciekawe informacje. Przejrzyj temat o polecanych szpitalach, lekarzach ale również historie naszych forumowiczów.
Generalnie do kapo ważny jest stan kości, głowy kości udowej.
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...