Cześć, to teraz facet zawraca temat do wątku głównego
Mam watpliwość dotyczącą sensu osteotomii w przypadku znacznego zwężenia szpary międzystawowej. U profesora byłem, ale nie nie doczekałem się odpowiedzi na to pytanie mimo że uważa on, że mój stan, mimo właśnie obustronnego zwęzenia szpary co jest objawem zaniku chrząstki, kwalifikuje mnie na Ganza.
Jak to w końcu jest z tą chrząstką międzystawową, czy po osteotomii następuje jej odtworzenie? Przecież jakieś "smarowanie" powierzchni stawów musi być, a to zapewnia nam np. wkładka kapoplastyczna. Czy u osób które przeszły Ganza chrząstka została jakoś odtworzona?
Bo jakoś nie widzę sensu optymalizacji styku powierzchni główki i panewki stawu bez jednoczesnego odtwarzania chrząski...
Notker, w przypadku operacji osteotomii, nie do końca mamy do czynienia z odtworzeniem powierzchni stawowych, raczej chodzi tu o zmienienie układu sił działających w stawie. Dzięki zmianie osi działania sił trących i ściskających w stawie, największe tarcie i zużycie stawu następuje w innym miejscu na chrząstce. To tak jakbyś zauważył pęknięcie sufitu tuż nad podpierającą go kolumną i postanowił przesunąć tą kolumnę trochę w lewo - nadal będzie podpierać sufit, ale w innym jeszcze nie zużytym miejscu.
Mam nadzieję że coś udało mi się wytłumaczyć
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Hej Wendy,
Czyli część tej niezniszczonej chrząstki, mam rozumieć będzie użyta jako przekładka między główkę kości a panewkę ale w nowym miejscu uzyskanym dzięki operacji? Jak ta szpara miedzystawowa wygląda na zdjęciach po rehabilitacji osób po Ganzu, istnieje ona?
Rozważam kapoplastykę jako alternatywę bo nieco przeraża mnie dłuuugi okres rehabilitacji po Ganzu oraz niepewny efekt długoterminowy z powodu tej chrząstki... Tak więc chcę się jak najwięcej dowiedzieć.Dzięki.
Status: Osteo. Ganza x 1
Wysłany: Nie 02 Mar, 2014
Tak, tak, domyślam, się że ograniczona proporcjonalnie do postępu choroby. Ja diagnozę otrzymałam od Profesora w sierpniu 2013 a z bólem biodra zmagam sie od mniej więcej 3 lat... tylko, że żaden lekarz wcześniej nie był jakoś w stanie mnie zdiagnzować poprawnie i przez to straciłam mnóstwo czasu...:( Sama zastanawiam się jaki postęp choroby jest u mnie...
Ja po 8 latach z martwicą kości udowej chyba nie miałam tragedii. Mogłam zawiązać buta, ale trochę było to niekomfortowe. Rotacja zewnętrzna też nie najciekawsza. No i ten skrót o 3-4cm.
Najgorzej było usiąść po całym dniu w pracy na nogach. A wstać jeszcze gorzej.
_________________ There is no elevator to success,
you have to take the stairs.
Czy sa jakies ograniczenia wiekowe kwalifikujące do zabiegu osteotomii Ganza?
W teorii nie. Kwestią jest zwyrodnienie stawu. Tego zabiegu nie powinno się wykonywać na stawie, w którym jest widoczne zwyrodnienie (choć niestety czasami jest wykonywane...). To zabieg idealny dla bioder dysplastycznych.